Skal du være med på årets viktigste søndagstur? Nedre Eiker mangler mange bøssebærere

BLI BØSSEBÆRER: Aina Henninen driver sitt eget firma, og kan ikke se for seg hvordan det er for kvinner fra noen av verdens mest sårbare områder. Nå oppfordrer hun alle å være bøssebærer søndag 20. oktober.

BLI BØSSEBÆRER: Aina Henninen driver sitt eget firma, og kan ikke se for seg hvordan det er for kvinner fra noen av verdens mest sårbare områder. Nå oppfordrer hun alle å være bøssebærer søndag 20. oktober.

Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober, og Nedre Eiker mangler halvparten av sine frivillige bøssebærere.

DEL

TV-aksjonen NRK 2019 går til Cares arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

Aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Det er kanskje ikke alle som har hørt om Care, men etter krigen sendte de 300.000 pakker med klær, mat og leker til husstander i Norge. De har hjulpet oss når vi virkelig trengte det, så la oss gi tilbake, sier Patricia Garcia som er koordinator for TV-aksjonen på vegne av Nedre Eiker kommune.

Mangler halvparten

Målet er at 100.000 bøssebærere skal besøke alle husstander i Norge i løpet av to timer.

– Vi mangler halvparten av det vi skal ha i Nedre Eiker, sier Garcia til Eikerbladet.

Hun forteller at de også er helt avhengig av at flere melder seg til å kjøre.

– Selv om kommunen vår ikke er så stor, så er det områder som strekker seg langt. Vi har to timer til disposisjon, og det er for eksempel langt opp til Hovjordet, sier Garcia.

Fakta om TV-aksjonen NRK

  • TV-aksjonen NRK har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 20. oktober.
  • Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. 400 000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.
  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon. Hvert år besøker 100 000 bøssebærere samtlige av Norges 2,3 millioner hjem.
  • Over 7 000 frivillige jobber fram mot aksjonsdagen for å mobilisere 100 000 bøssebærere.
  • Siden 1974 har det norske folk samlet inn over ni milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.

– På sin plass

TV-aksjonsmidlene går til Cares arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

Aina Henninen fra Henninen Design er en av dem som oppfordrer folk til å gå fra dør til dør i Nedre Eiker.

– Årets aksjon er bokstavelig talt på sin plass. Jeg tror ikke vi i Norge skjønner helt hva det dreier seg om, for vi ligger 100 år lenger framme i utviklingen, sier Henninen til Eikerbladet.

Det er kvinner og barn rammes hardest av fattigdom, og kvinner har ikke de samme mulighetene og rettighetene som menn. I utviklingsland er kun én av ti landeiere kvinner, og 104 land har lover som forbyr kvinner å ta enkelte jobber.

– Kvinner i Norge blir ikke sett rart på hvis vi starter noe selv, eller går på butikken alene. Det er så hinsides at det er sånn for andre, og fantastisk at det blir rettet oppmerksomheten mot det, sier Henninen som selv har startet en systue.

CARE skal gi minst 400.000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet.

– Da jeg startet min egen bedrift, så var det ingen som sa «Aina, dette klare du ikke. Du er jo kvinne?», sier Henninen.

CARE: Kvinner i en Landsby i Niger skal få hjelp av TV-auksjonen.

CARE: Kvinner i en Landsby i Niger skal få hjelp av TV-auksjonen. Foto:

Artikkeltags