(Bygdeposten)

Gruvosten, som er den eneste av sitt slag i Norge, lagres i en egen spesiallaget ostetunnel, 50 meter under bakken og 200 meter inne i Koboltgruvene. Selve osten er laget på Eiker Gårdsysteri i Øvre Eiker, et moderne fjøs der kuene går fritt omkring og bestemmer selv når de skal melkes, spise og sove.

Koboltgruven, som er nesten 200 år gamle, er en del av Blaafarveværket-museet i Modum, og det er i disse gruvegangene den unike osten ligger og modner i minimum et halvt år før den kan selges og nytes.

LES OGSÅ: Forbereder jubileet med tre tonn hengebru 

Perfekt "oste-klima"

– Årsaken til at den lagres akkurat her er at luftfuktigheten er på nesten 100 prosent. I tillegg er det en veldig stabil temperatur inne i gruvene. Hver tredje uke vaskes osten med en saltløsning og håndvendes slik at den stabiliseres og får en jevn modning og en fin tørr skorpe. Alle disse spesielle forholdene gjør at osten får en særpreget og veldig fyldig smak,  forteller direktør ved Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik.

I 2016 fikk gruveosten bronsemedalje i World Cheese Aword i London, og osten er også norsk VM-deltaker under World Cheese Aword i Bergen i november i år.

Ut i 198 butikker

Osten blir solgt både i Koboltgruvene, på Blaafarveværkets ulike utsalgssteder samt på Eiker Gårdsysteri, og nå har gruveosten også tatt skikkelig av ute i dagligvaremarkedet.

Denne måneden tok nemlig landets største supermarkedkjede; Meny, inn gruveosten i alle sine 198 butikker rundtomkring i Norge.

– Vi er veldig stolte av å kunne tilby gruveosten til våre kunder. Smaken på osten er selvsagt det viktigste, men historien med at osten modnes i Koboltgruvene er også veldig sterk. Eiker Gårdsysteri er en viktig samarbeidspartner for oss når det gjelder ost, og vi har også vært i Koboltgruvene og sett på ostens modning der. Det var slik det startet med at vi hadde lyst til å tilby denne osten til alle våre kunder, sier kategoriansvarlig for Ost i Meny, Siri Helen Hansen-Barry.

LES OGSÅ: Eiker-ost pryder melkekartonger over hele landet 

Kortreist

– På Blaafarveværket er vi opptatt av kortreist og hjemmelaget mat uten tilsetningsstoffer med vekt på lokale råvarer av høy kvalitet. Samarbeidet med Eiker Gårdsysteri med modning og lagring av ost i Koboltgruvene er et spennende opplegg som våre besøkende har satt stor pris på, sier Tone Sinding Steinsvik som gleder seg over at gruveosten nå også blir tilgjengelig over hele landet.

Alle besøkende som er på gruvetur i Koboltgruvene i Skuterudåsen vil passere ostetunnelen og få oppleve osten på nært hold i, og det er også mulig for grupper å bestille arrangementer med egen servering der de får en smakebit av den unike gruveosten.