Straffedømt nordmann jobbet som politi i USA

Av

En 39 år gammel norsk mann fikk i juni sparken som politibetjent i Cleveland i USA etter at Kripos meldte fra om at han var tidligere straffedømt.

DEL

Et bilde på Facebook av politimannen sammen med Clevelands borgermester og politimester avslørte 39-åringen. Det var en tjenestemann i norske Kripos som oppdaget bildet etter at flere Hells Angels-medlemmer skal ha lagt igjen kommentarer under bildet, skriver VG.

«Dette er ikke en dere ønsker i deres rekker, tro meg», skrev den Kripos-ansatte i en epost til amerikanske myndigheter.

Fordi nordmannen ikke opplyste om at han var tidligere straffedømt i Norge, har han nå fått sparken. Det viser en intern gransking i Cleveland-politiet, ifølge avisen.

39-åringen ble ansatt i politiet i Cleveland i delstaten Ohio i juni 2018 og ble etter kursing tatt i ed 18. januar i år. Kun dager etterpå kom bekymringsmeldingen fra Norge, og nordmannen ble suspendert. 1. juni i år fikk han sparken.

I 2008 ble nordmannen dømt til seks måneders fengsel i Agder lagmannsrett for medvirkning til trusler for økonomisk vinning i en større utpressingssak. Både han og flere av de medtiltalte utga seg for å være politietterforskere, ifølge dommen. I 2015 ble han dømt til å betale 37.719 kroner i erstatning i Oslo tingrett. Nordmannen var sammen med to andre tiltalt for å i 2010 ha utgitt seg for å være sivile polititjenestemenn som «anholdt» en mann på Romsås i Oslo.

I intervjuet med VG sier nordmannen at årsaken til at han ikke oppga at han er straffedømt, var fordi det hadde skjedd et annet sted enn i USA, og at han derfor ikke trodde det måtte opplyses om. Dette var også hans forklaring i avhør.

(©NTB)

Artikkeltags