Nytt syn på narkotika

Bent Høie vil endre Høyres narkotikapolitikk.

Bent Høie vil endre Høyres narkotikapolitikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Helseminister Bent Høie vil legge om narkotikapolitikken.

DEL

KOMMENTAR Som nestleder i Høyre går han inn for at narkotikabrukere skal hjelpes, ikke straffes. Derfor foreslår han at oppfølgingen av dem som tas for narkotikabruk bør flyttes fra justissystemet til helsetjenesten.

«Straff og bøter mot narkotikabruk og besittelse gjør ofte mer skade enn gagn både for samfunnet og den enkelte», skriver helseministeren i en kronikk. Narkotikabruk er først og fremst et helseproblem. Derfor er det positivt at Bent Høie vil legge om Høyres narkotikapolitikk. Om han lykkes, får vi svar på til våren.

«De som tas for bruk og besittelse av narkotika – til eget bruk – trenger først og fremst å få oppfølging og en vei videre», skriver Høie. Helseministeren poengterer at han ikke vil legalisere narkotika. Han mener at forbudet sender et viktig signal om farene ved rusbruk. Derfor er det de skadelige straffetiltakene som ifølge Høie er problemet.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Helseministeren er inspirert av erfaringene fra Portugal. Der har helse- og sosialsektoren det juridiske ansvaret for dem som tas for bruk og besittelse av narkotika. Portugisere som tas for bruk sendes til samtale med en tverrfaglig kommisjon innen 72 timer, og her vurderes det hvordan brukeren skal følges opp.

Også i Arbeiderpartiet er det sentrale politikere som har tatt til orde for en viss nyorientering av narkotikapolitikken, spesielt overfor de sterkt rusavhengige som i dag går til grunne i fengsler fordi vi straffer dem i stedet for å gi dem behandling. Ap-nestleder Hadia Tajik distanserer seg imidlertid i forhold til helseministeren med å si at unge voksne som «tøffer seg på fest med å røyke hasj» fortsatt må bli møtt med bøter.

Det hører med til historien at narkotikaprogram med domstolskontroll, som ble innført under Stoltenberg 1- regjeringen for 15 år siden, er en alternativ straffereaksjon for sterkt rusavhengige som er gjengangere i strafferettsapparatet. Samtidig er det et faktum at godt over halvparten av dem som i dag sitter fengslet i Norge har en narkodom på nakken. Gjeldende narkotikapolitikk har også feilet på mange punkter. Det kommer blant annet til uttrykk i skyhøye og økende overdosedødsfall.

Narkotikabruk er først og fremst et helseproblem. Derfor er det positivt at Bent Høie vil legge om Høyres narkotikapolitikk.

På denne bakgrunn er det positivt at Bent Høie tør tenke nytt og får delvis støtte fra Ap-nestleder Hadia Tajik. Vi kan ikke skjære alle brukere av narkotika over en kam. Det dreier seg om vidt forskjellige grupper og er snakk om ulike narkotiske stoffer. Og så har vi langere og kyniske bakmenn. Men for mange rusbrukere er det helsehjelp som er det sentrale. For disse vil en fengselstilværelse som oftest gjøre vondt verre. Så enkelt, og så vanskelig. Vi heier på Bent Høie.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken