Har full kontroll på HPV-vaksinen

KONTROLL: Anne Hilde Crowo er kommuneoverlege i både Øvre og Nedre Eiker.

KONTROLL: Anne Hilde Crowo er kommuneoverlege i både Øvre og Nedre Eiker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mens mange kommuner og Folkehelseinstituttet har et stort restlager av HPV-vaksine har de stålkontroll i Eiker.

DEL

– Vi har aldri lagt opp til å ha noe stort lager og har fylt på etter behov. Har ett legesenter hatt for mye har vi brukt opp det før vi har bestilt påfyll, forklarer kommuneoverlege Anne Hilde Crowo til Eikerbladet.

Hun trekker spesielt fram sekretæren i kommunelegeteamet, Frøydis Asmyhr, for at alt er på stell.

– Frøydis er meget dyktig. Hun er forutseende og har stålkontroll hele tiden, roser Crowo. 

LES OGSÅ: – De var som et svanepar

Restlager

I forbindelse med offentlig anbudskonkurranse for innkjøp av vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet, sitter Folkehelseinstituttet og noen kommuner med et restlager av Gardasil.

– Vi er i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet og produsenten om bruk av instituttets restlager av Gardasil, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineforsyningen ved instituttet til fhi.no

Restlageret vil ikke bli brukt i barnevaksinasjonsprogrammet, fordi Folkehelseinstituttet ved siste anbudsprosess for HPV-vaksine besluttet å skifte vaksine til Cervarix. Ifølge norsk lov er det krav om at vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet kjøpes inn i henhold til lov om offentlig anskaffelse.

Kreft

HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i 7. klassetrinn siden skoleåret 2009/2010. Fra denne høsten får også gutter tilbud om HPV-vaksine. Det gir lik mulighet for gutter og jenter til å beskytte seg mot kreft som skyldes HPV (Humant papillomavirus).

Vaksinen beskytter jenter mot livmorhalskreft og guttene mot en sjelden form for kreft i penis.

Målet er på sikt at begge deler blir utryddet.

For å bli beskyttet det gis tre sprøyter i løpet av en periode på minimum seks måneder.

«Alle» gjør det

Ifølge kommuneoverlegen er det nesten ingen som nekter å la seg vaksinere mot dette.

– Det går riktig vei, og vi kan si på overordnet og generelt grunnlag at vaksineskepsisen i Eiker går ned, sier hun.

– Nå er vi for øvrig i ferd med å hente opp igjen de som er født etter 1991 og som ikke har tatt HPV-vaksinen ennå, legger hun til.

FAKTA

  • HPV er et svært vanlig virus. Det finnes mange ulike typer HPV. Viruset smitter lett ved seksuell kontakt, og de fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Det er vanligst å bli smittet i ung alder.
  • Barn tilbud om HPV-vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet på 7. klassetrinn, i god tid før gjennomsnittlig seksuell debut.
  • Alvorlige allergiske reaksjoner kan oppstå, men er sjeldent. Disse opptrer raskt etter vaksinasjon og derfor må du vente ca. 20 minutter hos helsesøster etter vaksinasjon. Helsesøster er forberedt på å håndtere slike situasjoner.
  • De fleste merker ikke at de er smittet med HPV (har ingen symptomer). I de fleste tilfeller går en HPV-infeksjon over av seg selv i løpet av noen måneder. Noen ganger kan viruset føre til langvarig infeksjon, som i sjeldne tilfeller kan føre til forstadier til kreft og kreft.
  • Den vanligste kreftformen som skyldes HPV er livmorhalskreft hos kvinner. HPV kan føre til kreft i endetarm (anus), munn og svelg hos begge kjønn. HPV kan også føre til kreft i skjede og ytre kjønnsorganer hos kvinner, og på penis hos menn. HPV-vaksinen kan beskytte mot disse kreftformene.

Artikkeltags