Gå til sidens hovedinnhold

43 babyer på to måneder

Artikkelen er over 3 år gammel

Juni og juli har vært usedvanlig fruktbare i Øvre Eiker.

43 barn er en stor økning i forhold til samme periode de siste årene, forteller kommunen i en pressemelding.

Det har vært en hektisk sommer på Familiesenteret i Øvre Eiker. I løpet av to travle sommermåneder, kom 43 nye Øvre Eiker-væringer til verden. Både mor og barn skal følges opp av helsesøstre og jordmødre, men de ansatte har tatt utfordringene på strak arm.

Fleksible ansatte

Tallet for juni og juli de siste årene har ligger på 30–32 barn. Tjenesteleder Lene T. Hansen på Familiesenteret synes det er vanskelig å si noe om årsaken til at tallet er så høyt i år.
– Med så mange fødsler i sommer, har det vært svært stor pågang hos oss, og det midt i ferieavviklingen. Men jeg er utrolig imponert over hvordan de ansatte her på Familiesenteret har stått på, sier hun.

Oppfølging innen 48 timer

Helsedirektoratet har sendt ut en anbefaling om at førstegangsfødende skal få hjemmebesøk av jordmor eller helsesøster innen 48 timer etter at de har kommet hjem fra sykehuset. For flergangsfødende er anbefalingen 3 døgn etter hjemkomst. 
– Det har vært skikkelig utfordrende å få dette til i sommer, men alle helsesøstre og jordmødre som har vært på jobb, har reist ut på hjemmebesøk daglig, så vi har klart det. Det er viktig for oss å følge opp på en god måte, forteller jordmor og helsesøster Jorid Tellefsen.

Hun forteller at de, i tillegg til det første hjemmebesøket, følger opp mor og barn med vanlige timeavtaler hos fast helsesøster. De har også et tilbud om Åpen helsestasjon som er mye brukt. Hver fredag fra kl. 12 til 14 kan man komme på drop-in-time ved behov. Nyfødte opp til seks uker prioriteres.

Jordmor

Når kvinner går gravide, er det opp til hver enkelt hvor man vil gå for å få oppfølging; hos jordmor eller hos fastlegen sin. Dette avhenger selvfølgelig også av om kommunen man bor i, har et tilbud om jordmor på Helsestasjonen. På Familiesenteret i Øvre Eiker jobber det tre jordmødre, og de har sett en økning i antallet gravide som ønsker å gå til jordmor. 
– I 2017 var det flere enn noen gang før som ønsket oppfølging av jordmor hos oss i graviditeten, så mange som 150 kvinner. Vi tar det som et tegn på at dette er et viktig tilbud, både i graviditeten og etter fødsel, sier tjenesteleder Lene T. Hansen.

Kommentarer til denne saken