(Drammens Tidende)

DRAMMENSDISTRIKTET: Har du planer om å nyte sola i vinterferien, må du nok forvente å bli skuffet til helga. Fredagen blir solfylt i likhet med torsdagen, men når lørdagen kommer blir det slapsevær, ifølge vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes i Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ: Sjekk vær og trafikk her

Dropp langtur på lørdag

Helgeværet blir altså ikke noe å juble for om du har tenkt deg ut.

– Det er forventet nedbør på lørdag utpå dagen. Det er forventet oppholdsvær fram til ettermiddagen, men det blir ikke særlig sol. Det kommer etter hvert snø, men går over til sludd og regn i de lavereliggende strøkene, spesielt i drammensområdet, sier Moxnes.

I fjellene vil også vindstyrken øke mot ettermiddagen på lørdag.

– I sørøstlig retning kan det komme opp i sterk kuling på utsatte steder. Jeg ville vært forsiktig med å dra ut på langtur på lørdag, sier meteorologen.

På søndag ser det litt lysere ut, og det er muligheter for sol. På kvelden blir det derimot en ny nedbørsperiode ifølge Moxnes. Også mandag ser ut til å bli grå med noe nedbør.

– Det blir gradvis kaldere utover uka. Det kan bli ganske fint fra onsdag. Resten av uka ser bra ut. Det blir ganske tørt med rolige vindforhold. Det blir forhåpentligvis snø, det ser ut til å bli vinterlige forhold utover uka, sier hun.

På nattetid vil det bli ned mot ti minusgrader, mens gradestokken beveger seg mot plussiden på dagtid.

– Bare man kommer seg over helga, så ser det bra ut, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Stormflo i Drammen

Tidlig pollensesong

Dersom du har kjent det klø litt i nesa om dagen, kan det godt hende årsaken er at pollensesong allerede er i gang. Seniorforsker ved Astma- og allergiforbundet Hallvard Ramfjord forteller at sesongen startet ekstra tidlig i år.

– I år startet pollensesongen tidlig, omtrent fjorten dager tidligere enn det vi er vant til. Vi pleier å anbefale de som bruker forebyggende medisiner om å starte i god tid i forveien, men vi var ikke tidlig nok ute med den beskjeden i år.

Det første pollenkornet ble registrert 25. januar, altså for omtrent en måned siden.

– Fredag er det en beskjeden spredning av or og hassel på Østlandet, fordi det er meldt ganske bra vær. Rent konkret er det rundt ti pollenkorn per kubikkmeter luft. En del allergikere får symptomer, særlig de som er veldig følsomme, sier Ramfjord.

Spredningen er avhengig av temperaturen, og Ramfjord forteller at Os- og Hasselpollenet vil få en økt spredning i mars.

– Salixpollenet kommer i begynnelsen av april. Det er vanlig at blomstringa av or og hassel varer ut i mars, sier seniorforskeren.

LES OGSÅ: Vinteren er ikke over – vi har snø i vente