Våpen og rus gjør jobben farligere

Ordensvakter opplever grovere vold og mer bruk av våpen. I helgen ble to ordensvakter, en bartender og en gjest skutt ved utestedet Blå i Oslo. – Jeg synes forferdelig synd på dem som ble skutt og jeg synes synd på dem som satt hjemme og ventet på de, sier Eirik W. Næss i NAF.

Ordensvakter opplever grovere vold og mer bruk av våpen. I helgen ble to ordensvakter, en bartender og en gjest skutt ved utestedet Blå i Oslo. – Jeg synes forferdelig synd på dem som ble skutt og jeg synes synd på dem som satt hjemme og ventet på de, sier Eirik W. Næss i NAF. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ordensvakter har fått en tøffere hverdag på jobb, mener bransjeorganisasjoner.

DEL

(Bygdeposten) – Volden har blitt grovere. Det er blitt mer bruk av våpen. Ordensvakter har alltid vært et utsatt yrke, man er i et miljø som er knyttet til rus. De siste årene har det blitt mer annen rus enn alkoholrus, sier fagsjef for NHO Sikkerhet og Beredskap, Runar Karlsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etter en rekke alvorlig hendelser med grov vold mot vektere og ordensvakter ved utesteder, kulminerte det hele med at fire personer ble skutt ved utestedet Blå i Oslo i helga, deriblant to dørvakter. Nå varsler flere om at det er blitt grovere og mer alvorlig vold mot ordensvakter.

– Alvorlig

Distriktssekretær i Norsk Arbeidermandsforbund (NAF), Erik W. Næss, understreker at til tross for at det rapporteres om grovere vold, har det neppe blitt mere vold.

– Vi har også sett saker hvor dørvakter blir forsøkt tatt på veien hjem fra jobb. Det er ganske alvorlig. Og skjer det noe vil ikke yrkesskadeforsikringen gjelde, sier han.

Yrket har alltid vært knyttet til bråk, og sånn er det fortsatt. Man vil ikke være den som klager på alt som knyttes til bråk. Den holdningen må vi til livs slik at vi får synliggjort problemet. Vi må få troverdige tall om utfordringen med vold på jobb.

Runar Karlsen, fagsjef for NHO Sikkerhet og Beredskap

De to dørvaktene som ble skutt i Oslo i helgen hadde skuddsikker vest på seg. I løpet av de siste 10 årene har en rekke vektere ment at dette burde bli pålagt alle dørvakter å bruke en slik vest. Det er NHO Sikkerhet og beredskap uenige i.

– Fra mitt ståsted mener jeg at man må se på type sted og klientell og gjøre en generell vurdering om det er en risiko for dem som er på jobb. En ryddig og ordentlig arbeidsgiver vil utføre en risikoanalyse og utstyre de på jobb riktig, sier Karlsen.

Underrapportering

Ifølge P4 ble det i fjor anmeldt 350 hendelser mot vektere. Det finnes ingen konkrete tall for dørvakter, da registreringen over vold og trusler startet først i sommer. Men både Karlsen og Næss mener at det er en voldsom underrapporteringer og store mørketall i bransjen.

– Jeg vet ikke hvorfor, men det skjer en del ting når man er på jobb. Og det skal fylles ut skjemaer. Er du en som ofte havner i bråk kan man være redd for å få færre vakter. Det er små stillinger i bransjen, sier Næss.

– Yrket har alltid vært knyttet til bråk, og sånn er det fortsatt. Man vil ikke være den som klager på alt som knyttes til bråk. Den holdningen må vi til livs slik at vi får synliggjort problemet. Vi må få troverdige tall om utfordringen med vold på jobb, mener Karlsen

Vil legge ned utdanning

I mai la regjeringen fram et høringsforslag hvor sikkerhetsutdanningen ved videregående skole foreslås å legges ned. Begge organisasjoner er strekt mot forslaget.

– At regjeringen foreslår å kutte sikkerhetsfaget på videregående er feil retning å gå. Det er viktig å ha et fagbrev, mener Næss.

Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) sier at forslaget kommer fra bransjen selv.

– Forslaget som er på høring nå er basert på hva som er luftet fra bransjen selv som sier at de håndterer opplæring helt fint selv innen organisasjonene. Vi ser også at sikkerhetsfaget ikke har den oppslutningen den en gang hadde. Da må vi se om vi kan bruke disse ressursene på andre fag som er etterspurt og relevante, sier Høyre-politikeren, og legger til:

– Nå er forslaget ute på høring, og vi skal høre på de innspillene som kommer. Dette er ikke en prestisjesak for oss. Men mye taler for at dette er rett. Vi skal ikke opprettholde et fag bare for å opprettholde det.

(ANB)

Artikkeltags