Norske myndigheter har fortsatt ikke tatt stilling til vaksinepass. NHO forventer at norske myndigheter får et vaksinepass på plass raskest mulig.

Onsdag ble det kjent at Danmark skal utvikle et digitalt vaksinepass, som vil være klart om tre-fire måneder. Målet er at det skal kunne brukes i forbindelse med reiser.

Det er ventet at man blant annet vil kunne unngå karantene.

Norge følger med på arbeidet

Vaksinesertifikat er nå til diskusjon i EU og Verdens helseorganisasjon (WHO), opplyser statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost.

– Det jobbes med å lage en felles mal for hva som skal inn i dette sertifikatet. Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes. Det har ikke Norge tatt stilling til, men vi følger med på arbeidet, sier Bjerke til NTB.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) jobber med å vurdere om det skal gjøres endringer i vaksinasjonskortet på helsenorge.no.

Også for tre uker siden sa Bjerke til NTB at det ikke er tatt stilling til om framleggelse av dokumentasjon på gjennomført vaksinasjon kan gi fordeler ved innreise eller deltakelse ved arrangementer.

NHO forventer vaksinepass raskt

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier det er viktig at det jobbes raskt med utviklingen av vaksinepass.

– Et slikt pass vil være veldig bra for alle, ikke minst for næringslivet. Det kan bety at vi får hjulene i gang tidligere, sier NHO-direktøren.

– Men det er viktig å avklare en del fallgruver, ikke minst om vaksinen beskytter mot smitte. Dessuten må vi sikre at personvernet blir ivaretatt, og vi må sikre at ikke falske pass kommer i omløp, sier han.

I forrige uke ble det kjent at Island har innført et vaksinepass for å gjøre utenlandsreiser lettere for vaksinerte.

(©NTB)