Ni personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Det er kjent smittevei for åtte av dem, men smitteveien foreløpig er ukjent for den siste.

Ingen av kommunens barnehager, skoler eller helseinstitusjoner berøres av disse smittetilfellene.

- Dagens antall rapporterte smittetilfeller ligger et godt stykke under det som har vært rapportert de siste dagene. Men vi er fortsatt tilbakeholdne med å tolke noe ut av enkelttall, og dette gjelder spesielt i helgene. Vi har mange eksempler på at smittetallet som rapporteres i helgene, er lavere enn tallet som rapporteres på ukedagene. Så det er ikke noe grunnlag for å antyde at smittetrykket er endret som følge av dagens smittetall, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

Det løpende tallet for antall smittede i den foregående 14-dagersperioden stiger for andre dag på rad. Det er påvist 214 nye smittetilfeller de foregående to ukene. I går var tallet som ble rapportert, på 211. Det er med andre ord ikke noen markant økning i tallet fra i går til i dag.

- Vi kommer til å følge nøye med på hvordan utviklingen i antall smittede de to foregående ukene, er de nærmeste dagene. Fra i kveld lettes det på noen av de regionale tiltakene, og det er utrolig viktig at disse lettelsene ikke fører til en ny smitteoppblomstring. Så når tiltak lettes, stilles det minst like store krav til innbyggerne som før om at man unngår smittefarlige situasjoner. Ingen ønsker en ny smitteoppblomstring og i verste fall de strengeste koronatiltakene nok en gang, sier smittevernoverlegen.

Det er så langt i april påvist 449 nye smittetilfeller, så det er klart at dette er den tredje verste måneden under pandemien når det gjelder smittespredning. Situasjonen er heldigvis mye bedre enn den var i de to aller verste månedene som var november i fjor høst og mars i år. Samtidig er den fortsatt mer krevende enn både i desember og januar.

- Helsemyndighetene advarte om at både mars og april kunne bli veldig tøffe måneder. Dette fikk de helt rett i. Med det smittetrykket vi fortsatt har i Drammen kommune, må vi dessverre være forberedt på at mai også kan bli en tøff måned, sier Einar Sagberg.

Så lenge smittetrykket fortsatt er såpass høyt som det er i Drammen kommune, er det viktig at alle med lette luftveissymptomer, sår hals eller andre tegn på koronasmitte tester seg. Testkapasiteten i Drammen er veldig god, testen er rask å gjennomføre, og du får svar på testen i løpet av kort tid. Derfor er det ingen grunn til å vente og se an formen dersom den er dårlig. I verste fall kan andre bli smittet mens man ser an hvordan formen utvikler seg.

- Det er best for både deg selv og alle rundt deg at du tester deg hvis du har symptomer. Er du smittet, må du isoleres og nærkontaktene dine settes i karantene, slik at vi kan bryte smittekjeden så fort som mulig. Hvis testen viser at du ikke er smittet, så er det bra for både deg selv og alle rundt deg å vite dette. Da kan dere i større grad leve så normalt som det er mulig å leve nå for tiden, sier smittevernoverlegen.