Gå til sidens hovedinnhold

Folkemøtet får altså gå sin gang uten oss

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Folkemøtet «Hvorfor gikk det galt i Nedre Eiker» markedsføres nå av Senterpartiet. Nedre Eiker Arbeiderparti er invitert til paneldebatt, men vi kommer ikke til å stille.

Folkemøtet er et klokt og offensivt trekk i Senterpartiets valgkamp. Det er ingen tvil om at de har vunnet mange velgere på å holde debatten om kommunereform varm. Men det får de gjøre på egen hånd, vi ønsker ikke å bidra til den.

For Nedre Eiker Arbeiderparti er saken om kommunereform over. Og vi er ikke enige i at noe gikk galt i Nedre Eiker. Vi gjorde en stor feil: Vi lovte i programmet vårt at vi skulle følge en folkeavstemning. Det skulle vi ikke ha gjort. For vi visste for lite, og vi tok ikke inn over oss den økonomiske situasjonen sterkt nok. Det skjønner vi at mange er sinte for.

Sommertoget i Vestfossen  

«Det er lov å ombestemme seg». «Det er ingen skam å snu». Det har vi hørt ofte det siste halve året. Det gjelder visst bare om vi snur en gang til. For det var akkurat ombestemme oss, og snu, vi gjorde. Vi gjør ikke det en gang til.

Snuprosessen var, uansett hva dere har hørt, en demokratisk prosess internt i Arbeiderpartiet. Det er pussig at så mange mener så mye om den prosessen. De som var der, vet innerst inne at det gikk riktig for seg, med lange debatter der alle kom til orde, avstemninger og flertallsbeslutninger.

Flere etterlyser også resultatet av granskingen av prosessen. Det er ikke rart dere ikke har hørt om den. Den konkluderte nemlig med at ingenting galt hadde skjedd. Professor Bjarne Jensens påstander om feil i prosessen er videresendt til Fylkesmannen, og derfra til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Konklusjonen er den samme. De kan ikke se at det er gjort feil i prosessen.

I debatten er dette underkommunisert. Selv om vi vet at kontrollutvalget har sendt saken om når administrasjonen fikk vite om de ekstraordinære midlene, føler vi oss fremdeles trygge på at det ikke er gjort noe galt. Disse midlene hadde uansett ikke påvirket vår beslutning. Prosessen med å danne ny kommune er i gang, og vil ikke bli reversert. Når motstanderne snakker om en «eventuell» ny kommune, er de uærlige. Nye Drammen (et navn vi for øvrig stemte mot, men Senterpartiet for) blir et faktum i 2020.

Vi må bare beklage til alle dere som hadde gledet dere til å se Nedre Eiker Arbeiderparti blir grillet. Det får dere nesten ta opp med dem som velger å gå høyt ut med en liste over deltakere som ikke har fått mulighet til å svare på invitasjonen ennå. Invitasjon ble sendt ut 16. august kl. 21.35. Arrangementet ble lagt ut på Facebook morgenen etter.

Folkemøtet får altså gå sin gang uten oss. Vi ser fremover, og skulle ønske Senterpartiet snart gjorde det. Men vi ønsker dem lykke til videre i valgkampen – vi går jo tross alt til valg på et rødgrønt samarbeid.

«Hva tenker egentlig Øvre Eiker kommune på?»

Kommentarer til denne saken