Gå til sidens hovedinnhold

Når sex, fyll, tatoveringer og silikon er malen er det ikke lett å være ung

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er fantastisk at nesten alle elevene som startet ved Eiker vgs. i fjor fullførte. Sammen har skole, helseteam og elever funnet en oppskrift som fungerer bedre enn på alle andre skoler. Det er godt gjort, vi gratulerer alle, men minner om at lista nå ligger svært høyt. Det kommer jo alltid et nytt år.

LES OGSÅ: Skolen der «ingen» dropper ut

Vi snakker ofte om generasjon prestasjon. Dagens unge som skal prestere på alle fronter og helst se ut som en fotomodell. Dette innebærer et stort press og mye stress for at egne og andres forventninger skal innfris. Samtidig ligger det en forventning om at en 16-åring skal være i stand til å legge løpet for det videre liv. Det er svært vanskelig, nærmest umulig. Det må vi kanskje noe oftere minne oss selv og de unge om. Det er lov å gjøre feil, det er lov å ikke være best i alt. Samtidig vet alle at det er behov for utdanning. Det er knapt mulig å få jobb som ufaglært nå.

Dagens unge er påkoblet hele tiden. Sosiale medier er med på å skape forventninger til hvordan de skal være, og hvordan de skal se ut. TV-serier som Ex on the Beach og Paradise Hotel er også med på å forme malen for vellykkethet. Når fest, fyll, sex i hytt og vær, og kroppen halvfull av tatoveringer og silikon er fasiten, er det lett og forstå at det kan bli både stress og press.

Les også

Først i fylket med MOT: – Viktigere nå enn noen gang

 

Det er ikke rart at dette fører til bekymringer og engstelse. Undersøkelser viser at 20 prosent av oss har psykiske utfordringer. Det betyr at fem til seks elever i hver klasse på Eiker vgs. sliter. Da er det ikke rart at helsesøsteren hadde over 1.000 konsultasjoner i fjor.

Mye tyder også på at mange unge ikke takler motgang. Hvis du ikke har opplevd motgang før du begynner på videregående utdanning kan det fort bli et sjokk. Selv små ting kan utløse «katastrofer». Det betyr at mye har gått feil de første 16 leveårene. Da er det vi som foreldre som har sviktet. Kanskje har vi kjøpt oss fri, eller jattet med for husfredens skyld. Det er få dager med bare medgang, det må også barna våre oppdage før de er midt i tenårene. Aller mest for deres egen skyld. For oss eldre er det kanskje for seint allerede?

Når sex, fyll, tatoveringer og silikon er malen er det ikke lett å være ung.

Kommentarer til denne saken