Nå kan du sjekke om du har vært koronasmittet

TESTER: Bioingeniør Ingrid Rosland analyserer koronaprøver ved UNN. Universitetssykehuset Nord-Norge Foto: Per-Christian Johansen

TESTER: Bioingeniør Ingrid Rosland analyserer koronaprøver ved UNN. Universitetssykehuset Nord-Norge Foto: Per-Christian Johansen

Det jobbes på spreng i mange land for å sikre tester som kan slå fast hvem som har hatt koronaviruset.

DEL

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sin avdeling for mikrobiologi og smittevern kan nå teste blodprøver for å se om de inneholder antistoffer mot koronaviruset (SARS-CoV-2). Det vil kunne vise hvor utbredt sykdommen er, hvem som kanskje er immune, og kan også bidra til behandling av alvorlig covid-19.

Det skriver UNN i en pressemelding.

Har jeg vært smittet?

Fagmiljøer i hele landet har lenge jobbet med å utvikle en blodprøve som kan vise om man har antistoffer mot covid-19. UNN har nå fått muligheten til å tilby en slik antistofftest.

Det betyr at fastleger og andre som sender koronaprøver til analyse hos UNN, nå også kan be om å få sjekket om en pasient har vært smittet av covid-19 tidligere, skriver UNN.

– Positiv antistoffprøve betyr at man har hatt sykdommen, og muligens kan være immun mot å få den igjen. Antistofftester vil også gi viktig informasjon om hvor utbredt smitten har vært i samfunnet, og kan kanskje bidra til utvikling av en behandlingsmetode, sier overlege Garth Tylden ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN, ifølge pressemeldingen.

Disse kan testes

Følgende personer kan be om å bli testet for antistoffer:

  • Hvis du tror du kan ha hatt covid-19
  • Hvis du tror du kanskje har covid-19 nå
  • Hvis du skal være blodgiver

Selv om man tester negativt (ikke har antistoffer), er det ikke garantert at man ikke er smittet. Mange utvikler ikke antistoffer før 14 dager etter at de fikk symptomer. Selv om man tester positivt (har antistoffer), kan det hende at man fortsatt er smitteførende. Det er heller ikke sikkert at man er immun mot sykdommen selv om man har antistoffer, skriver UNN.

Hurtigtester

Både internasjonalt og i Norge jobbes det nå under høytrykk for å teste ut kvaliteten på ulike tester som kan fortelle om du har hatt det nye koronaviruset i kroppen.

Folkehelseinstituttet har advart mot å stole for mye på hurtigtester, som kan gi falske svar, for eksempel hvis de tas på et tidspunkt der du er smittet, men kroppen ikke har begynt å produsere antistoffer mot koronaviruset.

Artikkeltags