I fjor ble det meldt inn 14.869 sykkeltyverier til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge. Det er over 2000 flere enn året før.

– Sykler i Norge blir stadig dyrere og det har gitt tyvene blod på tann. De skal tak i det dyreste og nyeste, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring til Nettavisen.

Antall sykkeltyverier økte i fjor med 16 prosent fra året før. Statistikk viser at én av fire sykler som blir stjålet er elsykler.

– De siste to-tre årene har salget av elsykler virkelig tatt av, og det synes også godt i sykkeltyveristatistikken. Nesten én av fire sykler som blir meldt stjålet til oss i If er en elsykkel.

– Ikke bruk denne

I If registrerer de at de fleste sykkelbrukere i Norge låser syklene sine med vaierlås. Dette er en låstype som er lite motstandsdyktig og frarådes av kommunikasjonssjefen i If.

– Vaierlåser er veldig enkel for tyver å klippe over. Så de bør ikke brukes, advarer han.

Clementz anbefaler å bruke bøylelås, gjerne to på én sykkel, ettersom dette er en låstype som gir tyvene mer motstand.

– Bruker du en bøylelås, gjerne to på én sykkel, gir du tyvene større utfordring. Med en bøylelås av god kvalitet må de til med bærbar vinkelsliper for å komme gjennom.

Koronaeffekt

I If ser de tydelig at pandemien har hatt stor påvirkning på nordmenns sykkelbruk. Spesielt i de store byene.

Da ferien ikke ble noe av i fjor valgte mange å bruke feriepengene på sykkel, spesielt elsykler.

– Vi ser tydelig at det har vært en koronaeffekt på sykkelmarkedet, både bruk og innkjøp. Det har gitt flere sykler i gatene som igjen har gitt flere tyverier, forklarer kommunikasjonssjefen.

Han opplever at nordmenn flest er flinke til å forsikre syklene sine, men påpeker at mange tar feil når det gjelder forsikringen.

– Mange tror at de trenger en egen sykkelforsikring, men det stemmer ikke. Hvis du har innboforsikring så gjelder den sykler.

Clementz forteller videre at forsikringsordningen har utviklet seg i samsvar med prisutviklingen i sykkelmarkedet.

– Forsikringsselskapene har de siste årene oppgradert maksbeløpene sine for sykkeltyveri på innboforsikring.

Erstatningene etter sykkeltyverier har aldri vært høyere enn i fjor. Utbetalingene økte med 21 prosent fra året før til over 124 millioner kroner. Det viser statistikken til Finans Norge over forsikringsmeldte tyverier.

Gjennomsnittserstatningen har økt de siste årene. For ti år siden lå den på 5500 kroner, nå er gjennomsnittet 8000 kroner.

10 tips mot sykkeltyveri

1) Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.

2) Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.

3) Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.

4) Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.

5) Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.

6) Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregister.

7) Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.

8) Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.

9) Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.

10) Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

Kilde: Forsikringsselskapet If