Fra 15. desember gjaldt nye, nasjonale koronarestriksjoner i hele landet. Med mye smitte og en ny variant av viruset så regjeringen seg nødt til å stramme inn.

Dette gikk hardt ut over restaurantbransjen og andre serveringssteder. To av de som ble sterkt påvirket av dette var restaurantene Onkel Thor i Vestfossen og Olsen på hjørnet i Mjøndalen.

De så seg begge nødt til å stenge helt ned, da avbestillingene rant inn og de ikke så det forsvarlig å holde åpent.

– Vi var forberedt på at det kunne skje, men det er kjedelig å stenge rett før jul. Vi driver også med catering, men der har vi fått avbestillinger på mat til rundt 600 personer, sa eier av Olsen på hjørnet, Morten Olsen, til Eikerbladet i desember, som også fortalte at han var forberedt på et tap på over en million kroner grunnet nedstengningen.

Og det store tapet av omsteninger skulle Olsen få rett i.

Tapt over en million kroner

– Vi har tapt mellom én til 1,3 millioner kroner i desember, sier Olsen til Eikerbladet.

Han forteller videre at restauranten ikke har kastet mye mat, men at noe svinn har det blitt.

– Vi har også noe som er på vei til å gå ut på dato nå, men det er ikke veldig mye. Vi var forberedt på at det kunne skje, så vi tok inn færre varer enn vi vanligvis ville gjort i desember, sier Olsen.

Og mer tap blir det for restauranten i Mjøndalen. Restaurantdriveren forteller at han ikke kommer til å åpne før det er lov med alkoholservering igjen. Og når det er, det er vanskelig å si.

– Det er opp til regjeringen hva de finner ut av. En må se hvordan det er med smitte og innleggelser før vi får åpna, og det er ikke sikkert folk tør å gå ut selv om det åpner igjen. Det er ikke bare å åpne og tro det kommer mye folk, sier Olsen.

Kundene til restauranten kan ikke forvente seg gjenåpning av spisestedet før i mars, skal vi tro restauranteieren.

– Vi ønsker ikke å åpne før ting ser ganske stabilt ut igjen, så jeg vil tro i begynnelsen av mars kanskje. Det koster oss ganske mye penger hvis vi skal åpne også måtte stenge igjen etter kort tid, slik som i fjor, så vi må være sikre på at det vil funke igjen, påpeker Olsen som forteller at de bruker nedstengningen på å pusse opp og male litt i lokalet.

Tapt over en halv million kroner

Hos restauranten Onkel Thor i Vestfossen har de også valgt å stenge helt ned.

– Vi holdt åpent en dag etter alkoholserveringen hadde stengt. Da hadde vi en del gjester som ville komme å spise selv om de ikke fikk alkohol, men så fikk vi avbestillinger for hele kommende helg, så da valgte vi å stenge, sier daglig leder Jan Kristensen.

Han forteller videre at de allerede har fått en avbestilling på et julebord de skulle hatt i midten av januar, og at de ikke kommer til å åpne før første februar, men det er vanskelig å si, da de ikke vet hva regjeringen velger å gjøre videre.

– Det tar litt tid å starte opp med bestilling av mat, sette i gang kjøkkenet og sånne ting, så vi har ikke noe bestemt dato for åpning enda. Men vi kan ikke åpne før vi er helt sikre. Det er mange utgifter å tenke på. Sparte penger er like viktig som inntekt, sier Kristensen til Eikerbladet.

Restauranten har trening i nedstengning. Denne gangen er det fjerde runden de har med stenging grunnet koronapandemien, og de er ved godt mot.

– Vi skal klare det denne gangen og. Vi har hatt stengt i syv måneder til sammen under pandemien, men vi håper det kommer inn noen støttepenger etter hvert. Nå har vi tapt over en halv million kroner i omsetning og de fleste av oss er permittert. Heldigvis har flere andre jobber ved siden av.

Kristensen sier til avisen at de var forberedt på at det kom en ny nedstengning og bestilte derfor ikke noe mat dagene i forveien av pressekonferansen.

– Da slapp vi å ta inn fersk fisk, øl og alt annet. Vi begynner å få trening i dette og tar alle forholdsregler. Vi hadde en del ferdigstekt ribbe liggende. Den fordelte vi til de ansatte og vi måtte gi bort en del grønnsaker, men det var ikke store summene som gikk til matsvinn.