Vi har ingen tid å miste – de Grønne vil kjempe for mennesker og miljø

Cathrin Janøy er 3.-tredjekandidat for Miljøpartiet de Grønne Nye Drammen

Cathrin Janøy er 3.-tredjekandidat for Miljøpartiet de Grønne Nye Drammen Foto:

Av

Det har vært mye snakk om skam i sommer. Flyskam. Kjøttskam. Bilskam.

DEL

MeningerNoen får det til å høres ut som om at De Grønne vil at folk skal skamme seg. Det er selvfølgelig bare tull. Om det er noen som skulle skamme seg, så måtte det være regjeringen – som langt ifra gjør nok i klima- og naturkrisen vi står i. Den har vært varslet i lang tid, og den er her nå!

At vi har en klima- og naturkrise er veldokumentert. FNs klimapanel lanserte 08. oktober 2018 en bekymringsverdig rapport som slår fast at vi har mye dårligere tid på oss enn det vi tidligere har trodd. Vi har bare 11 år på oss til å redusere den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Vi vet også at forskjellen på 1,5 og 2 grader oppvarming er enorm. Konsekvensene er ikke bare hetebølger og vannmangel, men at store landområder blir ubeboelige – og som følge av dette, massive flyktningstrømmer.

I Norge slipper vi billigere unna enn mange andre land, men de siste årene har vi også fått en forsmak på hva som venter oss i form av villere og våtere vær.

Livet på jorda er fantastisk rikt og mangfoldig, men i dag forsvinner dette mangfoldet mer enn tusen ganger raskere enn det som er naturlig. Bare i de siste førti årene har 60 % av det ville dyrelivet blitt borte. Matproduksjon har ført til avskoging av 40 % av verdens skoger. Korallrev over hele kloden, som har eksistert i millioner av år, dør ut foran øynene våre. Forskere peker i den sammenhengen på høyere vanntemperaturer, og at mengden av CO2 i atmosfæren bidrar til å gjøre havet surere.

Vi vet at det hvert minutt blir tømt cirka 15 tonn med plast i havet, og beregninger viser at i 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Rundt 90 prosent av verdens sjøfugl anslås nå å ha plastbiter i magen. Ferske prøver har vist at mikroplast er spredt på hele den norske havbunnen. Og vi vet nå også at vi får i oss mikroplast gjennom sjømat som reker, østers og blåskjell.

Kjære velger. Klima- og naturkrisen er her nå. Vi kan ikke sitte på gjerdet og vente på at det går over av seg selv. Så pass skylder vi barna våre. I MDG setter vi klima og mennesker først. Vi ønsker å få fart på de systematiske endringene som er nødvendige for å lykkes med både utslippskutt og vern av natur. Derfor bør du stemme Miljøpartiet De Grønne.

Godt valg!

Artikkeltags