Var Erasmus Montanus høyremann?

ORDFØRERKANDIDAT: Knut Kvale er Senterpartiet toppkandidat i Øvre Eiker. ARKIVFOTO: STIG ODENRUD

ORDFØRERKANDIDAT: Knut Kvale er Senterpartiet toppkandidat i Øvre Eiker. ARKIVFOTO: STIG ODENRUD

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPå ny fikk jeg stifte bekjentskap med denne fornøyelige satiren om Rasmus Berg, fyren ute fra den danske landsbygda, hvis foreldre hadde skrapt sammen sine siste shilling for å sende sin håpefulle til seminaret i København. Denne forvorpne og bortskjemte odelsgutten, som etter noen år med studier i hovedstaden, umaker seg til en gjenvisitt i hjemtraktene. Og nå var han blitt så flink at han ved hjelp av sine nye kunnskaper resonnerer seg fram til at hans mor Nille må være en sten og den lokale klokker, Per Degn, må være en hane! Han har og skiftet navn til, etter egen mening, om sin stand, et mer passende Erasmus Montanus. Forfatter, Ludvig Holberg. Året er 1723.

Handlingen vier og mye tid til Erasmus forhold til den yngre broren Jacop, hvor han på en nedlatende måte forteller sin bror hvor trangbodd han er, uten nevneverdig utdannelse, og med liten forståelse for de store spørsmål her i livet. Han synes oppriktig synd på sin yngre bror, der han står igjen i lokalsamfunnet.

Den djerve Jacop repliserer kjapt at han er det slett ikke synd på. Riktig nok, han har ikke studert ved seminaret i København, ei heller disputert med åndselite eller professorer i hovedstaden, men så mye hadde han forstått, at noen måtte være hjemme for å holde vegen farbar, vøle hustak og få avlingene i hus. Dessuten hadde han tatt seg av deres felles foreldre som var blitt gamle og skrøpelige. Han kunne og forsikre sin bror om, at for han, liknet mor Nille og Degnen hverken stener eller haner, men var stort sett som før!

Budskapet i stykket handler selvfølgelig om å beholde eller miste bakkekontakten, ikke fjerne seg fra virkeligheten.! Det sier og noe om med hvilke øyne en ser på verden. Det er stor kunst og gangbart snart 300 år etter, inn i vår tid. Montanuser eksisterer fortsatt, men heldigvis flest Jacoer

Poenget med å nevne dette er å heie på alle dem som har ivaretatt sin hverdagssunne sans og som gjennom sin daglige dont holder samfunnet gående, enten det er ved sykeseng, byggeplasser eller kateter, og når alt kommer til alt, handler veldig mye av det vi steller med om praktiske ting. Det gjelder virkeligheten for hver enkelt av oss eller det vi må løse i regi av kommunen. En skal passe seg for å tenke for komplisert. Mye av Senterpartiets grunnsyn passer inn i dette bilde.

Vi mener samfunnet skal styres nedenfra og liker ikke elitestyre, eller Oslodominans. Det skal være korte beslutningslinjer og tilliten skal rettes mot bakkeplanet. Som Holberg rettet den mot broren Jacop! Derfor er utgangspunktet for Senterpartiet veldig ofte å tenke desentralisering. Det må være et mål bygge samfunnet slik at færrest mulig blir fremmedgjorte. Vi har tatt til orde for å innføre en tillitsreform i kommunen hvor hver eneste medarbeider må ta ansvar, være beslutningstaker og følgelig påvirke situasjonen der og da. Bygge kompliserte administrasjonslinjer er kostbart og unødvendig.

Vi mener nærhet til folk og situasjoner er viktig. Prosjektet storfylket Viken blir høyst sannsynlig et eksempel på det motsatte Hadde vi havnet i storkommunen Nye Drammen, som Høyrepolitikere på Øvre Eiker ville, ville vi fått opplevd det samme. Makt og myndighet hadde blitt flyttet ut av kommunen og inn i Drammen bystyre.

Vi kan ta med den såkalte strukturendringen i domstolene og politireformen i samme slengen Fra dommere og polititjenestemenn som opplever virkeligheten er kritikken betydelig. Alt dette er Høyrepolitikk og Senterpartiet mener det er skadelig, det går motsatt av reel folkevilje. Det var for eksempel ikke noe folkekrav på Øvre Eiker å selge E-verket!

Lenge før oljen, reiste det seg fra Fattignorges trange kår statsmenn som bygde hele landet. Alle typer samfunnsinstitusjoner blei etablert og Norske interesser blei ivaretatt. I dag som verdens rikeste land, popper det bare opp politikere, med blåruss i rygg, som plukker deler av dette fra hverandre.

Det er for dyrt, markedet skal løse flokene. Det siste er veterinærordningen som har sikret dyrevelferden for alle typer husdyr over hele landet. Og gjennom selskapet Norsk Vind Energi sørger styreleder Lars Helge Helvig for sterk fralandsvind, når Facebook og Google sikrer seg produksjonsrettigheter for vindparker i Rogaland. Johan Castberg, faren for konsesjonslovene av 1917, snudde seg visstnok i grava her om dagen. Lista er for lang for en enkel kronikk, det får holde med noen eksempler

Heldigvis brer det seg nå en litt mer jordnær vind over landet, etter hvert som vi våkner fra oljerusen! Holberg påpekte bakkekontakten. Det er synd han ikke lever, jeg tror han hadde stemt Senterpartiet til høsten.

Artikkeltags