Sp går til valg på å oppløse Viken. Ønsker andre partier samarbeid på fylkestinget, må de gå med på dette

SENTERPARTIET: Magnus Weggesrud og Olav Skinnes, henholdsvis 5.-kandidat og 2.-kandidat til fylkestinget.

SENTERPARTIET: Magnus Weggesrud og Olav Skinnes, henholdsvis 5.-kandidat og 2.-kandidat til fylkestinget. Foto:

Av
DEL

MeningerSps hovedsak inn mot høstens fylkestingsvalg er å oppløse monsterregionen Viken og gjenopprette Buskerud som eget fylke. Det står øverst på vår prioriteringsliste. Skal andre samarbeide med oss i fylkestinget, må de gå med på dette.

Hva mener så de andre partiene, og særlig Arbeiderpartiet? En rask gjennomgang av partienes program, viser at det kun er Senterpartiet og SV som går til valg på dette. Arbeiderpartiet omtaler dette ikke i sitt program.

Tvangssammenslåingen av Buskerud, Akershus og Østfold ble vedtatt i Stortinget av Høyre, FrP, SV og KrF mot vedtak i de tre fylkestingene. I de tre fylkestingene har det vært mye fram og tilbake fra Ap sin side, men de stemte til slutt mot Viken. Det er bra, men vil de være med på å oppløse fylket som strekker seg fra Hardangervidda til Halden og som har over 1.200.000 innbyggere?

I Viken må det spares. Det viser de økonomiske kalkylene. Det kan gå hardt utover distriktene i form av mindre penger til vei og nedleggelse av skoler og tannklinikker i Sigdal, Øvre Eiker, Modum og Krødsherad. At politikere fra Fredrikstad, Bærum og Lillestrøm skulle bry seg om disse områdene ved innsparinger, er lite trolig. De mest folkerike områdene vil bli prioritert.

Skal vi klare å oppløse Viken og gjenopprette Buskerud som eget fylke, må dagens regjering miste flertallet i Stortinget ved valget i 2021. Jonas Gahr Støre har uttalt at de kan stemme for oppløsning i Viken i 2021, men at fylkestinget selv må ville det:

Så hva vil dere, Aps toppkandidater?

Visste ikke Nedre Eikers politikere at kommunen kunne bli «styrtrik» i 2020? 

Artikkeltags