(Bygdeposten)

Ifølge Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam er det flere grunner til dette.

– I julen er det typisk at maten står framme lengre. Vi har lange frokoster, lange lunsjer og lange middager. Og i romtemperatur trives muggsoppen bedre, sier Mattsson til Nordlys.

Overlever kjøleskapet

– I tillegg er det slik at når maten først kommer i kjøleskapet, er det nødvendigvis ikke helt trygt der heller. Noen sopparter klarer seg fint i kjøleskapet også – selv om de fleste vokser saktere der. Men trafikken i kjøleskapet er ofte høyere i julen, og dermed er det vanskeligere å holde temperaturen så lav som man ønsker, sier Mattsson.

Han trekker også fram mengdene med mat, som gjør at en del blir stående i kjøleskapet mye lengre enn det normalt ville ha gjort.

– Hvilke matvarer er mest utsatt?

– Beardeidet mat. Der er næringsstoffene lettere tilgjengelig. Saus og kokte grønnsaker, for eksempel. Restemat. Her kan det vokse ganske så fort. Mens på kjøtt og smør tar det litt lengre tid, de er ikke like attraktive, uttaler Mattsson.

Flere typer mugg

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. De liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Muggens favorittmat er altså matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

– I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen. Man ser det ikke med det blotte øye, men i en annen størrelse ville denne intense kampen for tilværelsen vært et skremmende syn, sier Mattsson. (ANB)