(Drammens Tidende)

TROMSØ/MJØNDALEN: Siden 2009 har det vært 16 lag i fotballens eliteserie for menn, og da blitt gjennomført 30 serierunder. Etter søndagens 1-0-tap mot Tromsø på bortebane står fortsatt tabelljumbo Mjøndalen med bare 15 poeng. Statistikken viser at på disse tolv årene - med denne seriemodellen - så har ingen lag med 15 poeng eller mindre etter 23 runder holdt plassen til slutt.

MIF fornyet eliteseriekontrakten mirakuløst i fjor. Da hadde bruntrøyene 17 poeng etter 23 runder, og klarte kvalikplassen med et nødskrik. For deretter å slå Sogndal 3–2 i den avgjørende kvalikkampen.

Mot KBK onsdag

I år må Mjøndalen håpe på et enda større mirakel, men siden det er «bare» fem poeng opp til Brann på kvalifiseringsplassen så er det fortsatt mulig med kvalik. Den sikre plassen forsvant nok for definitivt for bruntrøyene i det kalde gufset på Alfheim søndag kveld. Nå er det ti poeng opp til nettopp Tromsø på sikker plass.

Men med 13 strake kamper på rad uten seier, og kun to trepoengere på 23 kamper, er det lite som tyder på at MIF skal våkne i tide denne gangen.

Allerede onsdag kveld (kl. 18.00) kommer en ny mulighet. Da er Kristiansund motstander på Consto Arena.

– Så lenge det er en realistisk sjanse for å holde oss så kjører vi selvsagt på. Vi må bare mobilisere, sier MIF-trener Vegard Hansen.

Han opplevde at det fungerte bedre defensivt i forhold til det skrekkelige 7-0-tapet for Haugesund, men mot Tromsø maktet ikke Mjøndalen å skape en eneste stor sjanse i løpet av 90 minutter.

– Det var veldig skuffende, og dette har vært vår utfordring i hele år: Å skape nok sjanser. Men dette er kanskje den kampen vi har skapt aller minst. Nå må vi snu om og prestere mot Kristiansund. På hjemmebane har vi i hvert fall skapt mer enn de vi har pleid å gjøre borte, kommenterer Hansen.

LES OGSÅ: MIF-børsen: - Holder Makani på benken

«Back to basic»

Etter det nevnte famøse 7-0-tapet for en drøy uke siden er spillere, trenere og sportslig ledelse blitt enige om en felles vei videre i kampen om å holde plassen. Et av elementene er å slutte med å eksperimentere med 3-5-2-formasjonen og heller spille den vante 4-3-3-formasjonen ut sesongen.

– Vi er nok totalt sett mer trygge i 4-3-3, og har bedre relasjoner her tross alt. Det er «back to basic», melder Hansen.

Her er MIFs gjenstående program – fire hjemmekamper og tre bortekamper:

Kristiansund (H).

Odd (B).

Viking (H).

Strømsgodset (B).

Sarpsborg 08 (H).

Vålerenga (B).

Bodø/Glimt (H).

PS! MIF har i Vegard Hansens tid som trener aldri spilt 13 seriekamper på rad uten å vinne - før nå. I 2015 i Eliteserien hadde eikværingene en rekke med elleve matcher på rad uten trepoenger. Det endte med nedrykk. Hansens eneste nedrykk til nå.

Kampfakta Tromsø-Mjøndalen

Fotball. Eliteserien menn:

Tromsø-Mjøndalen 1-0 (1-0)

Alfheim stadion, 2201 tilskuere.

Mål: 1-0 Eric Kitolano (11).

Dommer: Espen Eskås, Bækkelaget.

Gult kort: Erik Stavås Skistad, Mjøndalen.

MIF (4-5-1): Idar Nordby Lysgård – Herman Kleppa, Markus Nakkim, Daniel Janevski, Nikolas Walstad – Lars Olden Larsen, Stian Semb Aasmundsen, Isaac Twum, Erik Stavås Skistad (Benjamin Stokke fra 64.), Martin Rønning Ovenstad (Joackim Olsen Solberg fra 86.) – Kent Håvard Eriksen.

Tromsø (3-2-3-2): Jacob Karlstrøm – Casper Øyvann (Anders Jenssen fra 74.), Christophe Psyché, Jostein Gundersen – Tomas Totland, Niklas Vesterlund – Sakarias Opsahl (Daniel Berntsen fra 89.), Ruben Yttergård Jenssen, Eric Kitolano – Runar Espejord (Zdenek Ondrásek fra 68.), August Mikkelsen (Ebiye Moses fra 90.).