– Nå er alle ansatte tilbake på plass, og vi regner med et normalt antall elever, forteller rektor Mariann Aaland til Eikerbladet.

Da korona resulterte i at 98 elever ble sendt hjem i mars, var det usikkerhet rundt økonomien for resten av året. Nå har de fått summet seg, og er positive til framtiden.

– Vi har selvfølgelig merket det, men nå er alle i arbeid og bygget står. Så vi har landet fint på beina, sier Aaland.

Les også: 65 millioner til stengte folkehøgskoler: – Veldig gode nyheter

Ingen sommerdrift

Allikevel må de ta med i beregningen et tap på flere hundre tusen kroner i sommer. Det vil bli resultatet av at skolens sommerdrift uteblir helt.

Skolen er godt rustet med kjøkken, en flott scene og et uteområde som passer til de fleste anledninger. Normalt har de leieinntekter og inntekter fra mat-servering til forskjellige foreninger og klubber, samt festlige lag som bryllup og bursdager.

I tillegg er tre ukers utleie av skolen til Norges miljø-og biovitenskapelige universitet NMBU, tidligere kjent som Ås landbrukshøyskole, avlyst. Elevene derfra skulle avlegge siste eksamen på Darbu for 25. gang i år.

– Det er vist mye spennende vekster i vårt område, forklarer Aaland som én av årsakene til denne avtalen.

Forberedt

I slutten av april vedtok Regjeringen at folkehøyskolene skulle holde stengt resten av semesteret, og at de får 65 millioner kroner i kompensasjon for elevbetaling.

– Foreløpig vet vi ikke hvordan disse pengene vil bli fordelt, men vi er positive og vil klare oss.

Alt tyder på at skoleåret starter som planlagt 23. august, men de forbereder seg til et høyt fokus på smittevern, renhold og hygiene gjennom hele skoleåret.

Det vil bli tilrettelagt egne lokaler til elever som viser symptomer på smitte, eller blir syke, og invitering av gjester til skolen blir begrenset.