Gå til sidens hovedinnhold

Listene til høstens valg er klare – se alle kandidatene fra Eikerbygdene her

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå kan du sjekke hvem fra Eiker som er på valg i høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Fra nyttår vil norgeskartet se ganske annerledes ut da 422 kommuner blir til 356 i 11 fylker. Det er disse fylkene og kommunene det skal velges folkevalgte til 9. september.

Like før helgen offentliggjorde valgdirektoratet alle årets valglister, til både eksisterende kommuner og de som ennå ikke finnes – som «nye Drammen». Den nye storkommunen er nemlig ikke operativ før 1. januar 2020.

I de søkbare listene lenger ned i saken kan du blant annet finne kandidatene med tilhørighet i Øvre- og Nedre Eiker. Du kan også søke på bosted, partier samt grupper som stiller lister til høstens valg.

LES OGSÅ: Kontrollutvalgets leder: Vil ha fred og fordragelighet under høringen

62 år skiller i Øvre Eiker

Det er 207 kandidater som stiller til kommunestyrevalg i Øvre Eiker – 80 kvinner og 127 menn.

Når det gjelder alder er det Høyres 26.-kandidat, Borghild Lobben (81) som får æren av å være kommunens eldste. I den andre enden av aldersskalaen finner vi fem kandidater som alle er født i 2000.

Det er partifellene i Høyre. Andreas Øverli Jacobsen og Younes Lasbaa Stengel, henholdsvis Høyres 4. og 17.-kandidat. Elisa Grønbeck, kandidat nummer 11 for KrF, Mia Rodphai Johansen, 6.-kandidat for Rødt, og Kaja E. M. Y. Hilleren, nummer 5 for Øvre Eiker SV.

LES OGSÅ: Stian skal stå langs veien med barnevogn i 12 timer i strekk

Viken og «nye Drammen»

Av 453 kandidater som stiller til årets kommune- og fylkestingsvalg i henholdsvis «nye Drammen» og Viken, har 91 bosted i Nedre Eiker.

19-åringen Katinka Wiborg fra Solbergelva (SV) er den yngste, mens Kristelig Folkepartis Edel Marena Løver (83) bosatt i Mjøndalen er eldst.

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 57 medlemmer,  inntil kommunestyret eventuelt bestemmer annet i medhold av kommuneloven.

Her får du den komplette listen for Viken og «nye Drammen».

 

Fakta om nye kommuner og 2019-valget

  • Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 9. september velges representanter til kommunestyret og fylkestinget som trer i kraft noen måneder etter valget. Flere steder er det nye enheter.
  • Norge har 422 kommuner fra 1. januar 2018, men 356 kommuner fra 1. januar 2020. Fra samme tid vil det være 11 fylker inkludert Oslo.
  • Stemmerett ved valg i Norge har norske statsborgere som fyller 18 år innen utgangen av valgåret.
  • Stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg har i tillegg nordiske statsborgere (Sverige, Island, Danmark, Finland) dersom de ble registrert som bosatt i Norge senest 30. juni i valgåret. Andre utenlandske statsborgere har stemmerett dersom de har stått innført i folkeregisteret som bosatt i landet sammenhengende de siste tre årene før valgdagen.

Kilde: Nettavisen

LES OGSÅ: Ny måling: Bompenge-motstandere er Norges femte største parti

Forskrift om sammenslåing

  • § 1. Drammen kommune, Nedre Eiker kommune og Svelvik kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Drammen kommune.
  • § 2. Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 57 medlemmer, inntil kommunestyret eventuelt bestemmer annet i medhold av kommuneloven § 7 nr. 3.
  • § 3. Vedtekter og forskrifter som er gjeldende i Drammen kommune, Nedre Eiker kommune og Svelvik kommune skal fortsatt gjelde for vedkommende områder inntil nye lokale vedtekter og forskrifter er fastsatt av kommunestyret. Frist for fastsetting av nye vedtekter og forskrifter er 1. januar 2021.
  • § 4. Fellesnemnda skal sørge for at sammensetningen av kommunens forliksråd er i samsvar med domstolloven § 27 og § 57 i perioden fra sammenslåingstidspunktet til nytt forliksråd trer i funksjon. Fellesnemnda kan fastslå at virketiden for de eksisterende forliksrådene i kommunene skal videreføres slik at den nye kommunen har to eller flere forliksråd i en periode.
  • § 5. Kommuneplaner og kommunedelplaner etter plan- og bygningsloven kapittel 11, inkludert arealdelen, gjelder inntil de erstattes av nye planer vedtatt av det nye kommunestyret. Reguleringsplaner etter lovens kapittel 12 gjelder inntil de erstattes av nye planer eller de vedtas opphevet.
  • § 6. Forskriften trer i kraft straks.

Kilde: Lovdata

 

Kommentarer til denne saken