Allerede fra Leo Shala (26) var 18 år visste han at det var helsefaget han ville jobbe innenfor. Etter å ha prøvd seg på restaurant og matfag og TIP forstod han at det ikke var riktig for han. Da begynte han på helse … og da traff han riktig.

– Jeg forstod fort at det var det jeg ville. Dessverre endte jeg opp med å stryke i et av de viktigste fagene, så jeg fikk ikke lov til å være lærling.

Da stoppet alt opp for Shala. Han var blitt for gammel til å begynne på videregående på nytt og tilbudet Menn i helse var han for ung for.

LES OGSÅ: Her har noen kasta et lass med søppel: – Helt horribelt

– Gyllen mulighet

Da Eikværingen forstod at han måtte vente noen år med å begynne i programmet Menn i helse, fant han seg en annen jobb. 26-åringen havnet innenfor anleggsyrket, men fant fort ut at det ikke var noe for han.

– Jeg trivdes ikke i den jobben. Det var ikke noe for meg. Jeg tok derfor kontakt med veilederen min på Nav og fikk beskjed om at Menn i helse hadde opptak, så da var det bare å søke.

Etter kort tid fikk Shala beskjed om at han var ønsket inn på intervju. Der ble han spurt om blant annet motivasjon og hvorfor han ønsket seg inn i Menn i helse.

– Det var en gyllen mulighet for meg. Jeg ble veldig glad da jeg fikk plassen. Dette er virkelig et fag jeg brenner for, sier 26-åringen.

Shala begynte utdanningsløpet for å bli helsefagarbeider i april og forteller til Eikerbladet at han skal fullføre vg1 og vg2 på et år, da Menn i helse er et komprimert utdanningsløp.

– Vi har praksis i to uker og teori på skolen i to uker, så det er et utdanningsløp som fungerer veldig bra for meg, sier 26-åringen som har praksisen sin på Eikertun i Hokksund.

Drømmen om sykepleier

Det som motiverer den unge mannen fra Hokksund mest er gleden han får av å hjelpe andre.

– Å kunne bidra til et bedre liv for både unge og eldre er det fineste med jobben, forteller 26-åringen.

Han forteller videre at han hele tiden gjør sitt beste på jobb, da han har tredd inn i et yrke som kan bidra til en forskjell både psykisk og fysisk.

– Jeg jobber med mennesker i alle aldre og det er veldig gøy å få gode tilbakemeldinger fra brukerne. Det gir en ekstra motivasjon for å gi dem et godt og trygt opphold på Eikertun.

Når eikværingen er på skolen i to uker, så savner han praksisen hos Eikertun.

– Selv om vi har flinke lærere og det er spennende å dele erfaringer og opplevelser med de andre elevene, så liker jeg aller best å jobbe. Men det er fint å kunne bruke kunnskapen fra skolen ut i praksisen, ganske raskt etter vi lærte det, sier Shala.

Han har et mål for fremtiden. 26-åringen skal bli sykepleier.

– Man har større muligheter som sykepleier. En kan jobbe innenfor for eksempel militæret og ambulansen, det er noe jeg vil. I tillegg kan en få et større ansvar på arbeidsplassen. Jeg er opptatt av å lære, så jeg er glad i å observere sykepleierne på jobb og lærer av hvordan de jobber.

Shala forteller at mange menn ser ned på å jobbe som sykepleier når en er mann. Nå har han en oppfordring til menn som har vurdert helsesektoren.

– Mange tror jobben går ut på å tørke rumper, men det er så veldig mye mer bak det. Du er med på å bidra til at mennesker skal få et bedre liv, så jeg oppfordrer virkelig alle som har vurdert en jobb i helse om å gjøre det. Ta sjansen, sier eikværingen.

LES OGSÅ: May-Britt (36) satser igjen og på Hokksund: – Litt redd for å prøve på nytt

Nye opptak

Fylkeskoordinator for Menn i helse Viken Vest, Tuva Lau, forteller til Eikerbladet at de er godt i gang med rekrutteringen til nytt kull i 2022.

– Vi skal ha informasjonsmøte i desember, med påmelding via Nav sin kurskalender og håper så mange som mulig melder seg på, for å få enda flere gode, riktige og motiverte menn i helsesektoren.

I Vest Viken er det kommunene Bærum, Asker, Lier, Drammen og Øvre Eiker som er representert.

Lau skryter av arbeidet til Shala. Hun forteller at han er godt likt i klassen og er også utnevnt som tillitsvalg.

– Han gjør en kjempejobb i praksis hos Eikertun, og han får veldig gode tilbakemeldinger fra praksisstedet. Han er rolig, sindig og viser tydelig empati og engasjement i å skape gode dager for de rundt seg, sier Lau.