De er i gang igjen. De som vil selge deg alt du trenger, og ikke trenger, til både hverdag, fest og ikke minst jul. «Kjøp her – billigere og bedre enn i butikken. Levert på døra i løpet av et par dager».

Netthandelen vokser og fraser som nevnt over har de fleste av oss sett ofte, gjerne på sosiale medier. Jo da, vi forstår at det kan være behagelig å sitte i godstolen og handle med nettbrettet. Du slipper å bevege deg ut av komfortsonen, og får varene til og med levert hjem raskt. Det selv om nettbutikken er på den andre siden av kloden.

Konsekvensen er at de lokale butikkene og foretakene rammes. Det blir ikke mer fart i handelssentrumene i Eiker hvis vi velger netthandel framfor de lokale butikkene. De svekkes, i verste fall «dør» de ut. Det hviler selvfølgelig et ansvar på dem som driver lokale foretak, men du som handler kan gjøre beviste valg, og foretrekke den lokale butikken framfor netthandel. Klag i alle fall ikke på at de lokale tilbudene er dårlige. Du som netthandler er med på å ødelegge både for deg selv, men også for arbeidsplassen til mange andre.

Bruk pengene dine lokalt, selv om det kanskje koster deg noen ekstra kroner på kort sikt.

Stig Odenrud, ansvarlig redaktør og daglig leder i Eikerbladet

 

Vi må ha tilgang på mer enn melk, brød og en frisør eller to i rimelig nærhet. Det kan også være kjekt å ha en lokal rørlegger eller elektriker når vannet flommer over, eller når du har en alvorlig strømfeil julaften. Kanskje disse problemene skyldes at du kjøpte et blandebatteri eller en elektrisk duppedings på nett som ikke er godkjent. Salg av materiell er jo også en del av levebrødet til både elektrikeren og rørleggeren. En annen konsekvens er at forsikringsselskapenes takstfolk vil sjekke slike feilkilder som det første de gjør. Da kan netthandelen din ha blitt dyr. Hadde du brukt den lokale og godkjente håndverkeren ville vedkommende tatt kampen mot både leverandør og forsikringsselskap for deg.

Ifølge SVT er flere butikker som handler med sko og klær i ferd med å få skikkelig trøbbel. For mange av kundene foretrekker netthandel. Tenk på hvor mange kvadratmeter disse varegruppene utgjør på våre kjøpesenter. I USA ser de allerede kjøpesenter-døden i hvitøyet.

Du har sikkert forstått hvor vi vil. Vær så snill bruk pengene dine lokalt, også til jul. Det vil gi oss alle en bedre hverdag, selv om det kanskje koster noen kroner mer på kort sikt.