Gå til sidens hovedinnhold

Lag barn og få slettet studielånet. Det er vanskeligere å «skyte blink» når vi blir eldre.

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er egentlig enkel barneskole-matte, og vi har visst det lenge. Det blir født for få barn i Norge. Vi nådde en bunn i 2018, med bare 1,6 barn per kvinne i gjennomsnitt. Menn er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) i gjennomsnitt far til 1,5 barn.

Vi vet også trolig mye om årsaken. Én av de viktigste grunnene er at vi er eldre når vi begynner å få barn. For 30 år siden fikk vi vårt første barn da vi var 25 år. Nå er vi fire år eldre. Vi vet også at den biologiske klokka ikke går like godt jo eldre vi blir, og at det gjør det vanskeligere å «skyte blink». Én av seks kvinner, og én av fire menn har ikke fått barn når de er 45 år. Ifølge forsker Thorgeir Kolshus er én av årsakene at kvinner ikke vil ha barn med menn med lavere status enn seg selv. Samtidig ser vi at husholdninger med vedvarende lav inntekt får flere barn.

LES OGSÅ: Eikerbladet lanserer en uhøytidelig fødsel-kampanje: – Vi trenger flere barn

Vi har for lengst passert diskusjonen om dette er et kvinneproblem. At de burde holde seg hjemme, ta hånd om barn(a) og sørge for at middagen var klar når far kom hjem fra jobb; heldigvis. Det er alltid ting som kan bli bedre for å utjevne skjevheter mellom kjønnene, men det har skjedd mye. Nå skal «alle» ha høyere utdanning, og vi vet at en mastergrad tar minst fem år. Så skal vi sikre oss en fast, god, trygg jobb vi trives i før vi i det hele tatt kan tenke på å få barn. Det er helt naturlig og fornuftig det, men det betyr også at 30-års bursdagen fort kan være feiret.

Vi har ikke svaret på hva som skal til for å få flere yngre til å få barn tidligere. Vi vet heller ikke om det er oppnåelig med alle krav vi og samfunnet omkring oss forventer. Hvis vi skal ha noe håp om å få gjort noe med det så må vi lage rom og rammevilkår for unge slik at det er mulig å kombinere studier/arbeidsliv med å få barn. Mye handler om økonomi. Hva med å ettergi 70 prosent av studielånet til dem som får barn før de er 26 år? Får de to barn før fylte 30 år – hele lånet?

Vi er så flinke til å sette ned utvalg og kommisjoner i Norge. Nå er det på tide med en barnekommisjon. Vi trenger flere små, og det haster. Det er bruk for flere som skal sørge for både verdiskaping og sosiale ytelser som for eksempel pensjon.

Vi ønsker derfor å bidra med en uhøytidelig kampanje for å sette søkelys på behovet for flere yngre foreldre.

Vi ønsker dere er godt nytt år, og har slett ikke noe imot om det blir flere små eikværinger utpå høsten.

 

Kommentarer til denne saken