Kreftkoordinatoren i Nedre Eiker har et helt spesielt mål om ni måneder. Når høstfargene har satt seg godt inn i byen som er kjent for verdens største maratonløp, skal Ann Karin Johannesen stå på startlinja ved Staten Island og etter 42 kilometer krysse målstreken i Central Park. Det blir en helt spesiell reise, sammen med en helt spesiell person som ikke kan være fysisk tilstede.

Ann Karin skal løpe for stiftelsen «Aktiv mot kreft» og for Marit Larsen. Marits mann Helge skal være med som trener og mentor.

– Han gir meg et treningsopplegg og skal følge meg hele veien. Og han skal også bli med over til USA, sier Ann Karin til Eikerbladet.

God venn

Øynene er blanke. Marit Larsen, som i over 35 år har jobbet for kreftrammede i Nedre Eiker, har de siste seks årene selv slåss mot sykdommen. Når dette skrives er den kjente idrettskvinnen på oppløpssiden av livet. Hun setter dype spor etter seg i Nedre Eiker og mange andre steder. Hun er ikke sterk nok til å delta på et intervju med Eikerbladet, men sier at engasjementet for saken og at Ann Karin skal løpe, er stort og overveldende.

– Jeg har fått tillatelse fra Marit til å hylle henne som fagperson, omsorgsperson, idrettsperson og god venn, forteller Ann Karin.

 

Primus motor og ildsjel

De aller fleste kjenner til Marit Larsen, både som sykepleier i hjemmetjenesten og som svært aktiv innen idrett. Hun har utallige medaljer fra store skirenn, halv- og hel maraton. Og hun har i flere år hatt stort fokus på kreftrammedes muligheter til trening, blant annet med å gi innbyggere i Nedre Eiker et treningstilbud med fysioterapeut. Hun står også bak kreftkafeen som de siste åtte årene har vært en viktig møteplass.

– Jeg kjenner ikke mange andre mennesker med et så stort engasjement for kreftpasientene og deres familie, og en slik lidenskap for fysisk aktivitet, forteller Ann Karin.

Er det du som er Marit Larsen eller?

Hun ble kjent med Marit i 2008 da hun startet som leder på Spinnerisletta hvor Marit jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten. Siden som leder på Lindrende enhet på Bråta hvor Marit også jobbet og etter hvert i ressurssykepleienettverket for lindrende behandling i kommunen hvor Ann Karin nå er leder som kreftkoordinator. Så de har fulgt hverandre hele veien.

– Når vi er på hjemmebesøk så er det ikke uvanlig å bli møtt med «er det du som er Marit Larsen eller?» Sånn har det vært flere ganger, sier Ann Karin med et smil.

– Marit selv ble syk med kreft i 2010, og har vært under behandling mer eller mindre siden. Dette har vært tøffe perioder, men for Marit har trening vært den beste medisin, for både den fysiske og mentale helse, forteller hun.

 

Pusterom

Marit har også et brennende engasjement for «Pusterommet» - et treningsrom for kreftpasienter på norske sykehus. Her kan brukerne både øke pulsen og pusten, med kyndig veiledning av fagpersoner. Men også få et pusterom fra en vanskelig hverdag i et sosialt og trivelig miljø. Det er den private stiftelsen «Aktiv mot kreft» som etablerer disse rommene. 11. januar ble ett etterlengtet «pusterom», det 14.på landsbasis, åpnet ved Drammen sykehus.

– Det var en stor dag for Marit som var spesielt invitert for å klippe snora. Hun har engasjert seg i «aktiv mot kreft» før hun selv ble syk, forteller Ann Karin.

Det ble veldig rørende, fordi det var spesielt at Marit var der og trist fordi situasjonen er som den er, forteller hun.

Vi løper for Marit og hennes engasjement for kreftsaken gjennom mange år. Hun har vist at tilpasset fysisk aktivitet er viktig både før, under og etter behandling. I tillegg til å være syk selv har hun alltid engasjert seg i alle andre

Ann Karin Johannesen, kreftkoordinator i Nedre Eiker

 

New York

Det var dette som førte til at kreftkoordinatoren i Nedre Eiker nå tar på seg løpsskoene.

– Jeg fikk vite om New York maraton 2017, et av mange tiltak «Aktiv mot kreft» har, for å samle inn penger til Pusterommene rundt om i landet. Billettene koster 50.000 kroner og pengene går til opprettelse av Pusterom i hele Norge, forteller hun.

Ann Karin vil ta på seg startnummeret og hedre kollegaen og vennen gjennom New Yorks gater. Hun har et helt team rundt som tar ansvar for promotering og andre ting – alt i Marits ånd.

– Vi løper for Marit og hennes engasjement for kreftsaken gjennom mange år. Hun har vist at tilpasset fysisk aktivitet er viktig både før, under og etter behandling. I tillegg til å være syk selv har hun alltid engasjert seg i alle andre, forteller hun.

 

Over 18.000 kroner

Tidlig i februar startet innsamlingsaksjonen for billetten. Engasjementet er så stort at det etter en uke allerede er samlet inn over 18.000 kroner på en egen konto hos «Aktiv mot kreft».

Det er overveldende. Det er også satt ut sparebøsser på Flisa og Solberglia bo- og aktivitetssentre, forteller Ann Karin.

Hun både gleder seg og gruer seg til å løpe sitt første maraton.

Målet er å klare det på under fem timer og ikke bli skadet. Da skal jeg være fornøyd, sier Ann Karin.

Det ble svært spesielt da hun nå i januar spurte Marit om å få lov til å løpe for henne, og få ha med mannen Helge på laget, vel vitende om at hovedpersonen selv ikke kan bli med.

– Hun skal sitte på skulderen min hele veien, sier Ann Karin Johannesen.

Fakta

Marit Larsen har i over 35 år jobbet for kreftsaken, blant annet som sykepleier i hjemmetjenesten.

I 2010 ble hun selv rammet av sykdommen.

Hele veien har hun hatt fokus på trening og fysisk aktivitet.

Nå skal kreftkoordinator i Nedre Eiker kommune, Ann Karin Johannesen løpe New York Marathon for stiftelsen «Aktiv mot kreft» og for Marit Larsen.

Innsamlingen er allerede i gang, det er plassert bøsser på Flisa og Solberglia bo- og aktivitetssenter.

Det er opprettet en konto i Ann Karins navn hos stiftelsen «Aktiv mot kreft»,

Kontonummeret er:8101 188 8704.

Aktiv mot kreft er en privat stiftelse etablert av Helle Aanesen og Grete Waitz i 2007. Stiftelsens mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen, Derfor etablerer de treningsrom, eller Pusterom som de kaller det, på kreftsykehus i Norge.

Les mer på nettstedet aktivmotkreft.no