Liv i Mjøndalen sentrum - ja, takk!

Skjermdump fra eikerbladet.no, 3. mai 2018.

Skjermdump fra eikerbladet.no, 3. mai 2018.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarJeg leser med glede utspillet i torsdagens Eikerbladet fra Syed Wali Gilani (H) og Kristin Gjerde (FrP) om deres ulike forslag for å skape mer liv i Mjøndalen. Jeg regner med at de har satt seg inn i forslaget til sentrumsplan som nå er under behandling, ettersom mange av tiltakene deres allerede er foreslått i den. Enveiskjørte gater, uteservering på torget, parkering og rimelige boliger for ungdom - alt dette er temaer vi har diskutert i arbeidsmøtene i hovedutvalg for Sentraladministrasjon og tekniske tjenester.
Derfor er det gledelig at Høyre og FrP allerede nå går ut med sin støtte til disse forslagene.

Jeg har sittet i hovedutvalget i snart seks år, og bygging av rimeligere boliger i sentrum samt å legge til rette for en mer blanding av aldersgrupper i sentrum har vært en av mine hjertesaker. Dessverre har det ikke alltid vært lett å skape flertall for dette. Det er fristende å gjøre et poeng ut av at det ofte har vært representanter fra Høyre og FrP som har vært sterkt imot dette. Men det ville ikke vært rettferdig, ettersom de ikke har vært alene om det. For nå vil jeg legge vekt på at jeg er glad det ser ut til å være et flertall for en utvikling av Mjøndalen sentrum som jeg har argumentert for lenge.

Det er blitt en «sannhet» at Nedre Eiker tiltrekker seg nye innbyggere på grunn av lavere boligpriser. Jeg vil hevde at det er en sannhet med modifikasjoner. For eneboliger og dyre leiligheter i sentrum er det kanskje riktig. Men hva med den gruppen som er midt imellom?

Et søk på finn.no fredag 3. mai gir følgende treff: I Drammen ligger det 36 boliger til salgs med prisantydning under to millioner. I Nedre Eiker er det én.

I Nedre Eiker har vi nemlig skviset ut en hel aldersgruppe. Ikke bare studenter, men også førstegangsetablerere. Vi satser på eneboliger for barnefamilier og leiligheter til godt voksne. Men hva med det unge paret som skal kjøpe sin første leilighet, som ikke har tenkt å få barn på mange år, og som heller ikke har lyst til å bruke tid på å slå plenen? Hva med den nyutdannede, enslige mann eller kvinne som nettopp har begynt i sin første jobb, og som har studielån i tillegg? De flytter fra Nedre Eiker. Boliger for dem finnes ikke. Noen kilometer unna, derimot, i Drammen, som vi hele tiden snakker om at er så mye dyrere - der er tilbudet mye større. Vi må få ungdommene hjem. Da må vi tenke annerledes og tørre å satse på rimeligere boliger.

Så noen ord om Mjøndalen sentrum. Det er trist å se tomme butikkvinduer og stille gater. Men vi kan ikke vedta og regulere oss til et myldrende folkeliv. Til syvende og sist er det opp til oss som bor her å skape det livet. Så mens vi venter på vedtak og reguleringer: hva med å hjelpe handelsstanden litt? I stedet for å sette oss i bilen og kjøre til storsenteret - skal vi tenke oss om en gang til, og se om vi kanskje finner det vi skal ha i Mjøndalen?

Jeg våger meg til å utfordre deg enda mer: hva med å parkere et par kvartaler unna den butikken du skal i neste gang? Du er likevel nærmere inngangsdøra enn om du parkerer på storsenteret - da må du gjerne gå et par hundre meter. Kanskje du går forbi en butikk du ikke har vært i før? Kanskje du går innom en kafé fordi du ser noen du kjenner der? Jeg har gjort dette eksperimentet selv flere ganger. Jeg oppdaget to ting: for det første at jeg alltid fant parkeringsplass. For det andre at jeg ofte traff kjente, og at det ikke var så dødt i gatene som alle sa.

Min oppfordring til deg er å tenke over hvilke tilbud vi faktisk har her i Mjøndalen. Legg venninnekvelden til Olsen på hjørnet. Ta med deg bestemor på lunsj på Høibakk eller Kamille. Se hva de har på Mabels Mythe før du kjører over for å handle den nye kjolen i en av kjedebutikkene. Ta en is på Torget - det ligger slett ikke i skygge hele sommeren. Utvalget og servicen hos Walther Kristiansen står ikke tilbake for kjedebutikkene på Åssiden. Og de mange spisestedene i Mjøndalen scorer like høyt - og høyere - på anmeldelsene i Drammens Tidende som dem i Drammen.

Kjære mjøndøling: Utviklingen i Mjøndalen kan man være enig eller uenig i. Men en ting er helt sikkert: Det kommer aldri til å bli som det var. Det er som det er, og det kan bli mye bedre både med tanke på parkering, boliger og butikker. Det skal vi politikere gjøre så godt vi kan for å legge til rette for, og i sentrumsplanen ligger det forslag til bedre parkeringsforhold.

I mellomtiden må du og jeg og alle sørge for å hjelpe til med å gjøre det attraktivt for nye bedrifter å etablere seg og fylle de tomme vinduene. Da må vi ut i gatene og bruke det som allerede finnes. Selv om det kan være vanskelig å få parkert rett på utsiden. Selv om det betyr å ta frem paraplyen.

Det fortjener handelsstanden vår.
Jeg støtter redaktør Odenruds oppfordring: Vil vi ha butikker her i morgen, må vi bruke dem i dag.

Artikkeltags