Hvor tett skal vi bo?

Skjermdump fra bygdeposten.no 13. juni 2017.

Skjermdump fra bygdeposten.no 13. juni 2017.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kommentar (Bygdeposten) For litt siden ble det i Bygdeposten presentert planer for utbygging av boliger på det såkalte Loejordet i Vestfossen.

Det vil si, så mye planer var det vel ikke vi fikk se, kun at det kommunalt eide jordbruksarealet var ønsket utlagt til boliger, og at kommunen ønsket å selge til en utbygger som skulle stå for planlegging og utbygging.

Det store spørsmålet vi innbyggere i Vestfossen selvfølgelig vil stille oss da, er hvilken form for utbygging og hvilke typer boliger er det som kan være aktuelt her. Når det i artikkelen spekuleres om et antall boliger på 250 må det være grunn til å stusse litt. Er det noen som har tenkt på hva dette vil bety?

Her kan det bli 250 boliger 

Vestfossens naturlige behov for nye boliger ligger vel på ca. 20 i året. Det betyr at med en utbygging som skissert vil vi ha dekket behovet i 25 år, når halvparten av behovet dekkes ved utbygging i Ormåsen og enkelte andre felter som er på planstadiet i tettstedet. Det er vel ingen som tror at en utbygger vil være fornøyd med en slik utbyggingstakt. Her kommer det til å bli bygget ferdig i løpet av to-tre år. Dette betyr at vi får en massiv innflytting (dersom boligene blir solgt). Ønsker vi dette?

250 boliger på et område der mye areal går bort til fareområde i forbindelse med kraftgate betyr at det må bygges ekstremt tett og høyt. Er det dette politikere og administrasjon i Øvre Eiker virkelig ønsker?

Jeg tror ikke det sammenfaller med ønskene til boligsøkende i Vestfossen. Kanskje vi skulle spørre disse. Hva med grendeutvalget i Vestfossen. I mange år har boligsøkende som ønsket å etablere seg med nybygd bolig i Vestfossen forgjeves lett etter eneboligtomt for selvbygging. De har vært henvist til Ormåsen eller i de siste årene også til Harakollen.

Med det kommunalt eide Loejordet har kommunen her en eventyrlig mulighet til å tilfredsstille disse ønskene. Men da må vi glemme å trykke inn 250 boenheter her. Og dette er helt unødvendig på dette området, som er enkelt og rimelig å bygge ut, i motsetning til vanskelig fjellterreng på Ormåsen og Harakollen.

Kommunen vraker matjord – vil bygge boliger 

Med en utbygging som er skissert av kommunen vil boligkjøpere måtte ta til takke med de boliger som utbygger tilbyr, antakelig rekkehus i to eller tre etasjer, ferdig for innflytting, uten mulighet for påvirkning av resultatet. En slik bolig vil den nye beboeren ikke ha noe personlig forhold til, i motsetning til en selvbygd enebolig der du tar alle valg, ut fra egne ønsker, behov og økonomi. Boligen skal være de nære og trygge rammer omkring livet ditt, kanskje i samme bolig hele livet ut. Det skal være noe langt mer enn tak over hodet eller ei seng å overnatte i. Det siste får du i en leilighet i Drammen.

I Vestfossen ønsker vi noe mer. Et boligområde her skal være et helt annet tilbud enn hva du får i Drammen. Det er dette som gjør at noen kanskje velger Vestfossen, at ungdom vender tilbake etter endt utdanning i byen.

Jeg vil så sterkt jeg kan be politikerne i Øvre Eiker om å legge klare føringer overfor utbyggere som ønsker å kjøpe Loejordet. Vi må få en balansert utbygging med forskjellige boligtyper, og med et godt innslag av eneboliger for selvbygging.

Ikke la en påstått dårlig kommuneøkonomi gå ut over livskvaliteten til framtidige innbyggere i Vestfossen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags