(Drammens Tidende)

ØVRE EIKER: I fjøset gnafser fornøyde kyr friskt fôr. Kalver ligger i tørr sagflis, mens en nyfødt kalv står på ustøe bein og suger melk av mammaen for første gang. Idyllen står i skarp kontrast til det som skjedde i det samme fjøset noen måneder tidligere, og som du kan se resultatet av i bildet over.

Avdelingsleder i Mattilsynet Søndre Buskerud Rita Aina Kvennejorde omtaler det som «en ekstrem, forferdelig historie». Mer om det senere.

10. april var Kristoffer Røren og kona Anne på hytta på skauen, og datteren og avløseren passet dyrene.

– Vi var på vei ut på ski om morgenen, da datteren ringte og sa at en ku var død og en annen syk. Utover dagen ble flere kyr syke, og vi avbrøt skituren og dro hjem, forteller Kristoffer.

LES OGSÅ: Mistet Elka (10) i hundedøden: – Da de ga henne sprøyta, ga hun meg labben. Akkurat som hun ville takke

Lammelser og ustøhet

Veterinæren hadde allerede kommet, og var i gang med arbeidet for å finne ut årsaken til at dyr ble syke og døde.

Flere dyr viste tegn på lammelser og ustøheter, og ekteparet med hjelp av veterinæren måtte sørge for å få i dyrene væske intravenøst.

– Fra søndagen gikk det slag i slag, med syke og døde dyr hver dag jeg kom i fjøset. Vi skjøt og vinsjet ut dyr hele tiden. Tirsdag var nok den verste dagen. Da døde opp mot ti dyr. Det var flere slike dager. Det gikk i ett, sier Kristoffer. Underveis tenkte han først og fremst på det som måtte gjøres.

– Først etterpå fikk jeg en reaksjon, sier han nå.

LES OGSÅ: Dette er bakteriene som er funnet etter utbrudd av ukjent hundesykdom

– Grein hele uka

Kona Anne derimot fikk det med en gang:

– Jeg grein hele den første uka. Jeg torde ikke gå i fjøset alene om morran. Det var helt jævlig, sier Anne.

Hun hadde nok å gjøre med å føre lister over syke og døde dyr, bestille henting av kadavre, og ikke minst sørge for at dyrene som kunne spise fikk mat.

– Vi jobber jo med disse dyrene 365 dager i året. Så det var helt forferdelig, sier Kristoffer.

LES OGSÅ: 16 tilfeller av mystisk hundesykdom i Buskerud

Googlet botulisme

Søndag visste de ennå ikke hvorfor dyrene ble syke og døde. Men de begynte å tenke i retning av botulisme.

– Vi googlet botulisme, leste oss opp på det, sier Anne.

– Alt stemte. Dyrene hadde lammelser i munn og svelg, og senere i andre deler av kroppen, sier Kristoffer.

Mandag kjørte han og sønnen inn til Veterinærinstituttet med en død ku, og det ble tatt prøver. Tirsdag kom den endelige konklusjonen: Botulisme.

Fakta om botulisme

  • Alvorlig lidelse forårsaket av en nervegift laget av bakterien Clostridium botulinium.
  • Botulintoksinet hører til de sterkeste gifter som er kjent. Det er anslått at ett gram krystallisert botulinum toksin er nok til å ta livet av mer enn en million mennesker.

    Giften er også blitt brukt i biologiske våpen, og brukes i tillegg i noen kosmetiske produkter, i svært små mengder.

  • Bakterien produserer toksinet i miljøer uten tilgang på oksygen. Toksinet ødelegges ved temperaturer over 60 grader, men bakterien kan overleve i mat som har vært utsatt for høy temperatur.
  • Bakterien trives særlig i mat som oppbevares over tid. En spesielt potent smittekilde i Norge er hjemmelaget rakfisk, hvor fiskekjøttet har blitt forurenset under produksjon av enten tarminnhold fra fisken selv, eller fra jord, hvor bakterien finnes naturlig.

  • Nervegiften lammer muskulaturen hos mennesker og dyr. På dyr ser man ofte lammelser i og ustøheter i bakparten. Hos mennesker er typiske symptomer munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talevansker, oppkast, diaré, forstoppelse. Etter hvert økende muskelsvakhet i kroppen, som kan gi pustevansker.

  • Kilde: Wikipedia og Lommelegen

– Veterinæren sa alle dyrene kunne dø. Det var uvirkelig, sier Kristoffer.

Det var grunn til å tro at sykdomsutbruddet skyldtes urenheter i fôret, og de begynte å finkjemme rester av fôr. Der fant de små biter av en katt, en bit av en kjeve og litt av en pote.

Det viste seg at restene av katten var infisert av giften botulinum toksin.

LES OGSÅ:Johnny spiste rakfisk – endte 24 dager i respirator

– Verste utbruddet noensinne

– Det er et veldig, veldig kraftig giftstoff. Et av de aller kraftigste vi kjenner til i naturen, om ikke det aller kraftigste, sier Maria Stokstad.

Hun er professor i infeksjonsmedisin ved Veterinærhøyskolen, og arbeider mye med infeksjoner i produksjonsdyr.

Stokstad er godt kjent med tragedien som rammet gården i Hokksund. Hun var også i møte med familien mens det sto på.

– Vi har vært borti botulisme på storfe tidligere, med ett eller noen få dødsfall, men det i Hokksund er det verste utbruddet i Norge noensinne. Det er ikke vanlig internasjonalt heller, sier Stokstad.

LES OGSÅ: «Rotter med vinger» på jakt etter mat: – Barbarisk å skulle skyte dem

Vanlig bakterie

Hun forklarer at botulisme kommer fra en ganske vanlig bakterie som heter Clostridium botulinum. Den finnes naturlig i jord og i tarmen på friske dyr.

– Katten har etter alt å dømme blitt tatt av slåmaskinen, så har den kommet med gresset inn i en rundballe. I en slik rundballe er det gunstige vekstforhold for bakterien. Det har med luftfuktighet, temperatur og lufttetthet å gjøre, og under gitte betingelser kan bakterien begynne å produsere gift, forklarer Stokstad.

LES OGSÅ:Anmelder katteterror til politiet: Sofus (1) kom hjem med skuddskader

Spredd i fôret

Og det er altså det som har skjedd på gården hos Kristoffer Røren og Anne K. Røren.

I likhet med andre gårdbrukere bruker Røren en slags blandehakke når han åpner en rundball. Det er en maskin som hakker opp fôret og blander det. På den måten er den ekstremt potente giften fra kattekadaveret blitt spredd i fôret, slik at mange dyr fikk den i seg.

– Den opphakkingen av fôret har nok medvirket til at denne hendelsen fikk så stort omfang som den gjorde, sier Stokstad.

Kristoffer Røren forklarer at surforet hakkes opp og blandes for å sikre jevn kvalitet på fôret, samtidig som opphakkingen er nødvendig for at fôret ikke skal tette til foringsmaskinen og gødselavløpet.

– Trolig er giften fra katten ikke blitt blandet inn i alt fôret som var i blanderen. Ellers ville alle dyrene dødd. Det skal bare noen få strå til, sier han.

LES OGSÅ: Lille Bliss ble dødssyk av musegift: Nå vil Junie advare andre katteeiere

Veldig uflaks

Maria Stokstad understreker at det ikke på noen måte er grunn til å klandre gårdbrukeren.

– Han driver gården sin på en veldig bra måte. Han har rett og slett hatt veldig uflaks, som fikk store konsekvenser, sier Stokstad.

For mennesker finnes det en motgift og mulig behandling, men ikke for storfe.

– Når dyrene først har fått giften i seg, er det fint lite man kan gjøre, annet enn å hjelpe dem å få i seg mat og drikke. Man oppdager som regel lammelser, og ustøheter i bakparten. Mange av dyrene dør, sier Stokstad.

LES OGSÅ: Katten til Silje (29) ble forgiftet: – Pupillene var like store som to tennisballer

Også i andre dyr

På gården til Kristoffer Røren døde 41 av 60 melkekyr, pluss noen kviger og kalver, totalt 50 dyr. Den totale besetningen på gården, inkludert rundt 60 okser, er normalt på mellom 180 og 190 dyr. Etter innkjøp av nye dyr er de nå tilbake på rundt 170 dyr.

– En sånn historie er en fryktelig belastning for gårdbrukeren, noe av det verste man kan oppleve, sier Stokstad.

Bakterien som forårsaket forgiftningen finnes ikke bare i katter, men også i andre dyr som jordrotter, rev og ikke minst rådyrkalver, ifølge Stokstad.

LES OGSÅ: Naboene reagerer på bjeffingen til nabohunden: – Det har gått for langt

En ekstrem, forferdelig historie

Rita Aina Kvennejorde er avdelingsleder i Mattilsynet Søndre Buskerud.

Hun har aldri opplevd en lignende sak i den tiden hun har vært avdelingsleder i Mattilsynet.

– Dette er en ekstrem, forferdelig historie. Vi har aldri vært borti maken. Dette er rett og slett en stor dyretragedie, sier Kvennejorde.

LES OGSÅ: Tor Arne er bestevenn med ekornet «Tott», rådyr og meis: – En ubeskrivelig følelse

Godt håndtert

– Dette må være gårdbrukernes store skrekk, og helt forferdelig å oppleve, sier hun.

Kvennejorde var i møte med gårdbrukeren og veterinær Ragnhild Thorrud etter hendelsen, og er veldig godt fornøyd med hvordan saken ble håndtert fra deres side.

– Veterinæren fant raskt fram til diagnosen, og varslet oss tidlig om saken. De håndterte saken veldig bra, og det er ingen grunn til å klandre gårdbrukeren for noe i denne saken, sier Kvennejorde.

LES OGSÅ: Nylige hendelser vekker avsky: – Det er fullstendig galskap

Snille naboer

I en måned fikk Røren ikke levert melk, og slakt fikk de ikke levert på tre måneder.

– I den tiden lå det helt nede her, sier Kristoffer Røren.

Etter den tøffe tiden er hverdagen tilbake på gården. Med penger fra forsikringen er nye dyr kjøpt inn, og driften godt i gang.

– Mens det sto på var naboer innom her og hjalp oss. Folk kom med kringle og hjemmebakt brød, de var så snille. I en slik situasjon var det også fint å ha noen kolleger som har dyr selv, og vet hva dette handler om. Det har en stor verdi, sier Anne og Kristoffer Røren.