(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Forrige uke skrev Drammens Tidende om at holdbarheten på over 1.000 doser nærmet seg og kommunen fryktet at en stor andel av disse gikk i søpla. Kommuneoverlege John David Johannessen forteller torsdag at kommunen har kastet mellom 800 og 900 vaksinedoser.

– Utløpsdatoen på disse er onsdag 22. september, fortalte vaksinekoordinator Kristina Veljgaard til Drammens Tidende sist søndag.

Johannessen forteller at utløpsdatoen er fire uker etter at kommunen har mottatt leveransen.

– Vi fikk en veldig stor levering basert på antall som har satt seg opp på time, så er det avbestillinger som gjorde at vi satt igjen med doser.

Forsøkte å unngå

Johannessen legger ikke skjul på at han helst skulle sett at vaksinedosene ble brukt, men er likevel positiv til antall vaksinedoser som er satt på drammensere.

– Vi skulle heller gitt de til noen, det er det ikke tvil om. Det er betydelig mer enn det vi setter pris på, sier han.

I uke 34 fikk kommunen tilsendt en stor levering med hele 20.000 doser med Moderna. I utgangspunktet er det ti doser per glass, men Johannessen forteller at flere av glassene har gitt elleve doser. Det betyr at det er gitt flere doser enn hva som er tilsendt i kommunen.

– Selvfølgelig er vi ikke noe fornøyd med at doser på kasseres. Vi har jobbet hardt for å unngå det, sier kommuneoverlegen.

Mange møter ikke

Den største utfordringen knyttet til å sette antallet planlagte doser er at folk ikke møter opp til timen, forklarer Johannesen. Årsaken til at mange ikke møter opp er at de ikke ønsker å kombinere Pfizer og Moderna.

– Det er dessverre altfor mange som ikke møter opp til vaksinetimen sin eller som utsetter den når de får vite hvilken type de skal få, sa vaksinekoordinator Veljgaard tidligere i september.

Torsdag sier Johannessen at det er mange som ikke har ønsket Moderna som dose to, men at det ikke er noen sterk faglig begrunnelse for å ikke kryssvaksineres. Han viser til at en av de viktigste begrunnelsene til at folk har takket nei er at Storbritannia ikke har regnet kryssvaksinerte som fullvaksinert.

– Det reverserer fra oktober, så det har ingenting å si nå, sier Johannessen.

– Betyr det at flere drammensere ikke er fullvaksinert på grunn av det?

– Ja, svarer Johannessen.

Johannessen legger samtidig til at kommunen har et ønske om at flest blir fullvaksinert, og at de som ønsker å ta vaksine likevel vil kunne gjøre det.

– Det blir litt som helseministeren sier – sier du nei kommer du til å få et nytt tilbud, men får ikke tilbud om hva som passer best.