Gå til sidens hovedinnhold

Jeg måtte bli 54 år før jeg reagerte

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham ikke skal gå fortapt, men ha evig liv».

Kanskje en uvanlig åpning på en leder, men dette utdraget fra Det nye testamentet (Joh. 3,16) leder oss inn på dagens tema. Dette er slett ikke noe forsøk på å harselere med kristne verdier og tro, men et forsøk på å få flere av oss til å tenke og kanskje få noen til å handle.

Dette handler ikke om syndenes forlatelse, legemets oppstandelse og det evige liv. Det handler om å forlenge eller redde andres liv når vår egen klokke har sluttet å slå; vi snakker om organdonasjon. Ifølge forskning.no har menneskets forventede levealder økt med seks timer om dagen siden 1840. I fjor var forventet levealder 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn. I 1959 var tallene 73,2 år for kvinner og 69,9 år for menn. Dette er gjennomsnittstall, men få av oss vet hva morgendagen bringer.

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon er det alltid 400 til 500 personer i Norge som er avhengig av et nytt organ. Et konstant underskudd som gjør at mange av våre medmennesker lider unødig, og lenge. Noen dør også mens de venter, og håper. Hvis alt er normalt har vi alle sju organer som kan doneres til andre etter vår død – det kan gi andre livet i gave. Kanskje det er til noen som står deg nær og du er glad i?

Kanskje er det du som redder et liv neste gang.

Stig Odenrud, ansvarlig redaktør Eikerbladet

 

Mitt råd er derfor at du selv sørger for å bli organdonor. På den måten slipper dine nærmeste pårørende å ta den avgjørelsen når de står midt i en sorg, kanskje en tragedie. Å si ja til organdonasjon gjør ikke savnet etter den man har mistet noe mindre, men for mange kan det kanskje oppleves som en trøst å vite at andre mennesker har fått leve.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for fire år siden viser at 74 prosent av oss er positive til å donere organer etter sin død. Jeg har vært positiv hele livet, men måtte bli 54 år før jeg reagerte. Nå er jeg organdonor – er du?

Kommentarer til denne saken