Vi har sett det før, ser det i år og kommer til å se mer av det i framtida. Det er ikke sikkert at benevnelsen millioner holder. I år er det snakk om milliarder; bom-milliarder for eksempel?

Fargen på styrende parti(er) kan variere, men metoden er alltid lik. Både du og jeg vet hvem som til slutt betaler kalaset; det er du og jeg det.

Lokalt startet dette tidigere i august. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) var på frieri og fortalte at han hadde bestemt at en bom på E134 skulle flyttes åtte kilometer. Presset fra bommotstanderne og Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum, hadde ført fram.
Framgangen til «Bompartiet» på flere meningsmålinger skremmer også pengene ut av pungen regjeringen rår over.
Mange blir sikkert glade for flytteoperasjonen, men husk; noen må betale kostnadene på 30 millioner kroner, slik Statens vegvesen har beregnet det til.
Hvordan og hvem skal betale de 30 millionene? Til slutt er det du og jeg.

Jeg er mer enn en smule bekymret for den taktiske pengebruken, og blir nesten kvalm.

Stig Odenrud, ansvarlig redaktør i Eikerbladet

 

Minister Dale hadde ikke svar på hvor pengene skulle tas fra, men sa til Laagendalsposten: «Dette må vi se på etter hvert, men jeg kan love at vi finner løsninger som kommer innbyggerne til gode. Frp kan også gå med på at staten skal være med å finansiere dette». Staten – er ikke det du og jeg?

Denne uka dukket statsminister Erna Solberg (H) opp i Drammen med «gullkalven» under hånda og lovet et ekstra storbytilskudd på nærmere 30 millioner kroner per år – i flere år framover. Årsaken er at kommunen fra nyttår passerer 100.000 innbyggere, som en følge av kommunesammenslåingen.
I Sp-leiren blir nok dette sett på som sentraliseringstilskudd.

Jeg har ingen hensikt om å henge ut sittende regjering, om den gjør det da...., sitter altså – politisk farge er underordnet.
Jeg er bare mer enn en smule irritert over den taktiske pengebruken. Vi får ofte høre at våre oljemilliarder kan løse nærmest alt. Vi er heldige som bor i ett av verdens rikeste land, men jeg liker ikke at folk med makt bruker penger for å kjøpe folks stemmer i en (panisk) valgkamp.

Opposisjonspartiene er heller ikke sparsomme på konfekten i valgkampen. Det er slett ikke uvanlig at de overbyr sittende maktallianse. Forskjellen at de ikke sitter i posisjon til å gjennomføre sine lovnader.

Men, vi har sett det før og kommer til å se det igjen – om vi liker det eller ei.