Vi sier av og til at livet går i bølger, eller i sirkler. Det som var populært for en generasjon siden kommer gjerne tilbake i en oppdatert versjon.
Dette gjelder moter og andre trender. Når det gjelder handelsutviklingen er jeg mer usikker.

Denne uka forteller vi dessverre at Høibakk Konditori i Mjøndalen stenger døra etter 83 års drift.
Vi har gjentatte ganger omtalt serveringsstedet Delmar Villars i Vestfossen og deres utfordringer. Villars åpnet i 1912, og både der og rundt kafébordene på Høibakk sitter det mye historie i veggene.
Villars har ligget ute til salgs i flere måneder og det jaktes fortsatt på nye eiere som kan drive stedet videre.

Det er kanskje ingen overraskelse at Høibakk stenger dørene. Like før jul i 2018 fortalte daglig leder Jan Erik Pedersen til Eikerbladet at de måtte permittere, og at «vi må vurdere framtida». Nå er vi der, og svaret er allerede gitt.
Nå skal Pedersen bistå ansatte og bobestyrer. Snart kan han ta bedre vare på egen helse, og ikke jobbe døgnet rundt for en luselønn. Idealisme og lidenskap for det man elsker å gjøre har også sine grenser.

Jan Erik Pedersen har ved siden av å lage brød boller og napoleonskaker vært en aktiv pådriver i og for Mjøndalen. Han har vært med på å skape liv og røre, i svært krevende tider. Begrensning i parkeringsplasser/-tider, og flere eldre sentrumsbeboere i stadig høyere etasjer er utfordrende – i alle fall om en tenker fart, spenning og næringsutvikling.
Når alt har roet seg og er ryddet opp etter Høibakk håper jeg Pedersen fortsatt finner kraft og lyst til å brenne for Mjøndalen sentrum. Det trengs.

Mjøndalen er inne i store endringer. Klesbutikken Alfhild Krogsrud er på oppløpssiden etter nesten 100 års drift, og lampebutikken til Mjøndalen installasjon ble historie i fjor etter 52 års virke.

Snart blir et par kvartal i Arbeidergata revet for å bygge nytt. Det betyr at flere næringsaktører må finne seg nye lokaler.
Jeg håper at de nye fasilitetene ikke får så høy husleie at det ikke er liv lage for noe som helst.

Vi har bare sett begynnelsen på kjøpesenter-døden. Når den virkelig slår inn er det behov for butikkarealer mange steder, også i Mjøndalen.

Hvis vi ikke skal kjøpe alt på nett fra Kina da....