Hokksund-gutten overrasket sist vinter – ved å vinne Europacupen i storslalåm.

Han valset opp med garvete kjørere fra både Østerrike og Italia, karer som er ti år eldre.

Lucas har akkurat den sulten som kjennetegner en ung utøver som vil opp og fram. Da spiller det ingen rolle hvem han møter – når World Cup-sirkuset ruller i gang igjen i Sölden 26. oktober.

Etter at Lucas Braathen beviste sin kvalitet på topplan, er han blitt fabrikkjører for det østerrikske skimerket Atomic.

LES OGSÅ: Lucas (18) vant europacupen i storslalåm – satser på klær eller eiendom når han «blir stor»

Fem fabrikker kjempet

Fem skifabrikker kjempet om signaturen. Men Atomic var først på ballen. Dermed valgte Lucas bort Fischer, som han fikk ski av, men ikke hadde noen avtale med.

Nå er han sammen med en eksklusiv gjeng som har kontrakt med Atomic. En av dem er Marcel Hirscher (30). Østerrikeren har vunnet verdenscupen sammenlagt i åtte sesonger på rad.

– Målet mitt er en dag å stå der som vinner av samme trofé som Hirscher har tatt så mange ganger. Den store glasskula som bevis på at du er verdens beste alpinist, er det jeg hver dag jobber bevisst for å oppnå. Noen må jo ta over etter ham en gang, sier Lucas Braathen til lokalavisa i Eiker.

 

Trener med Jansrud

Eikerbladet møter eikværingen på Toppidrettssenteret på Sognsvann i Oslo, der han akkurat har gjort unna en treningsøkt med Kjetil Jansrud og alle de andre norske alpinstjernene.

Jern i alle varianter er blitt lempet i det utrolig velutstyrte og store styrkerommet på Olympiatoppen.

Treningsfasilitetene er utrolig bra. Her har Lucas og resten av landslagsgutta trent mellom to og tre økter om dagen – i seks uker på rad.

Variert trening – alt fra yoga til ishockey har også stått på programmet.

Ble litt star struck

– De første dagene skal jeg innrømme at jeg ble litt star struck – av å være så tett innpå de virkelig store gutta som jeg har sett så opp til i mange år. Men jeg skal si at det gikk fort over, sier Lucas.

Han er en sosial kar, som fort markerte seg i miljøet på Toppidrettssenteret. Væremåten og personligheten er selvfølgelig de viktigste ingrediensene – for å nå opp sosialt i en slik prestasjonsgruppe. Men stemmen til Lucas hjelper også godt på. Tenåringen er utstyrt med en utpreget dyp stemme; rene bassen. Han høres derfor godt rundt matbordet.

Tilbake til ski, som er det aller viktigste arbeidsverktøyet.

– Jeg har tegnet en treårskontrakt med Atomic. De har også Mikaela Shiffrin i stallen, og spisser veldig på hvilke løpere de velger ut.

 

En måned i New Zealand

– Atomic ligger langt framme når det gjelder utvikling, og jeg får spesialtilpassete ski og egen servicemann. Jeg tar med 15 par når jeg reiser på treningssamling til New Zealand.

Der trener Lucas på snø sammen med landslaget i en hel måned – fra 15. august. Seinere venter mer skikjøring – på isbreen i Möllenthal i Østerrike i to uker.

– Jeg føler meg privilegert. Jeg driver med det jeg aller helst vil holde på med her i livet, smiler den sympatiske toppidrettsutøveren.

La plan med pappa

Men han har ikke kommet lett til det. Sammen med pappa Bjørn Braathen la han for flere år siden en plan som skulle føre ham til mot toppen.

– Da jeg var 13–14 år bestemte jeg meg for å bli den beste alpinisten i verden. Pappa spurte om jeg ville satse seriøst, og jeg svarte ja. Da fikk jeg beskjed om at dette ville kreve veldig mye av meg.

– Jeg har fulgt opp det vi ble enige om. Jeg har ofret både ungdomstid og liv med familien.

Hard treningsdisiplin har Lucas levd under siden han var ti år.

– Egentlig var det helt sinnssykt. Tullet jeg på trening som barn, dro pappa meg i armen og pekte mot bilen. Jeg fikk klar beskjed om å trene ordentlig, ellers var det rett hjem, forteller Lucas.

Han roser likevel pappa Bjørn for all den uvurderlige oppbackingen han har gitt ham.

 

Koser seg med Klara

– Lever du et spartansk liv, nærmest som en munk?

– Nei, sånn er det ikke. Jeg har fått meg kjæreste, en jente som ikke kjører på ski, selv om hun er lillesøster av Kajsa Vickhoff Lie, som er på landslaget. Klara er 18 år, og spiller fotball på rekruttlaget til Stabæk.

– Vi lager ofte middag sammen, og da går det i wok, pasta, lasagne og kyllingfilet.

Lucas har nettopp avsluttet skolegangen på skigymnas i Oslo.

Snittkarakteren ble 4,4. Han fikk seks i engelsk.

– Det er greie nok karakterer til å få skistipend ved et universitet i USA. Øvre aldersgrense for å søke er 22 år. Jeg har det som en plan B.

– Dermed har jeg to fulle sesonger til å bli best. Hvis jeg hevder meg helt i toppen i 2021, blir det ingen USA-studier. Da satser jeg videre for fullt sier han.

LUCAS BRAATHEN

  • Født: 19 april 2000.
  • Høyde: 1.83 cm.
  • Vekt: 88 kg.
  • Har B-status på alpinlandslaget sesongen 2019/2020.
  • Ga seg med fotball i Hokksund IL som 14-åring.
  • Klubb: Bærums Skiklubb.