Kanskje lurer også DU på hva man legger i begrepet ekstremvær? Ja, for hva er egentlig et ekstremvær? Hvor ille er det? Værmeldingene har i det siste varslet om styrtregn på gult nivå og fare for ras. Beskjeden har vært at vi skulle holde oss unna bratt lende. Går også disse styrtregnvarslene under begrepet varslet ekstremvær? Virker sånn, selv om kraftige regnskyll hører sommeren til!

De fleste av disse styrtregn-varslene i sommer fra yr.no har endt i heller mindre regnbyger. Jeg begynner å bli en godt voksen mann og har opplevd massevis av værutfordringer gjennom barndommen øverst i Hallingdal, med snøfokk, full storm og orkan i kastene, som iblant skapte betydelige skader på bygninger. Til tross for at det på 1960-tallet fantes verken ekstremvær eller klimaendringer. Går man tilbake i historien i vårt langstrakte land så vil man omtrent årlig komme over uvær og ras som skapte store skader og tap av menneskeliv. Slik har det vært de siste 2-300 årene.

Derfor, slik jeg opplever vær og vind, her i Norge og i Norden, så er det ikke mer ekstremvær i dag enn for 50 eller 100 år siden. Gjennomsnittstemperaturen er ubetydelig litt høyere nå enn på midten av forrige århundre. På 1800-tallet derimot så dyrket man korn helt oppe på 700-800 meter i Hol kommune. For den gangen var det litt mildere klima enn det har vært de siste ti-årene, og derfor spiret dette opp , selv om avlingene var små. For holingene var dette kjærkommen bidrag for å livnære seg gjennom harde og lange vintre.

Saken fortsetter under bildet.

Det jeg egentlig lurer på; har det i det heletatt vært ekstremvær i Norge i 2021? Etter mitt begrep, nei. (Riktignok iflg. Yr ble det satt nedbørsrekord på Tjøme i sommer, men det har i ettertid vist seg at manuelle målinger i tidligere år har vært høyere.) Vi har hatt et år så langt hvor vi er blitt spart for ekstremværet og det har gitt kun små skader på hus og heim: Altså et ganske normalt år med både kalde og varme måneder her i Norge.

Til de unge i landet vårt vil jeg: si frykt ikke – landet vårt vil verken «brenne» eller flyte over av flom og vann. Det vil helt sikkert gå lokale ras, og det blir lokale oversvømmelser, men jeg tror «vi rir han av» - uten de store tapene av menneskeliv. Naturen og været rår vi lite med, og derfor vil slike hendelser skje også i fremtiden – slik det har vært i alle årtider.

Nyt sommeren og sola så lenge vi har den. Snart kommer den kalde høstvinden. Allerede nå i midten av august har de høyeste toppene i Jotunheimen vært hvite av snø!

Legger også med en tabell over menneskeliv tapt i store naturkatastrofer de siste 100 år. Tabellen viser at antall tapte liv har gått betydelig ned de siste ti-årene, til tross for at det bor tre ganger så mange mennesker på jorden i dag enn for 100 år siden. Dette er stikk i strid med hva vi hører omtrent daglig i media. (Les mer om dette her: https://www.aftenposten.no/viten/i/70JPgK/aldri-har-faerre-omkommet-i-naturkatastrofer)

Det er fortsatt håp for vår moder jord – tror det er større sjanse for ufred og krig de kommende tiår enn at jorda «brenner». Lev miljøvennlig, ta vare på naturen rundt oss – nyt dagen og livet.