Gå til sidens hovedinnhold

Fra barneteater til storfilm

Artikkelen er over 3 år gammel

Håkon T. Nielsen har mange teaterforestillinger bak seg. Nå tar han steget ut på kinolerretet i den kommende filmen «Den 12. mann».

NEDRE EIKER: Du har kanskje sett han som Juleskurken på Drammens Teater. Neste vinter kan du se Håkon T. Nielsen som soldat på Drammen kino, eller resten av landet for den saks skyld.

LES OGSÅ: Møt Juleskurkens alterego

Intenst

Nielsen har akkurat kommet hjem fra opptak i Nord-Norge, hvor han har vært i to uker. Der har han blant annet tilbrakt mye tid i det isende vannet, noe som har vært en intens opplevelse for 26-åringen fra Mjøndalen.

– Det var null grader i vannet, og femten minus i lufta. At det skulle bli så tungt og kaldt var jeg ikke forberedt på. At det spilles inn der oppe har vært ekstremt for alle. Når vi sitter i badestampen etterpå og tenker på historien filmen er basert på, blir det bare blåbær i forhold, forteller skuespilleren.

Filmen «Den 12. mann» er nemlig basert på historien til krigshelt Jan Baalsrud, og hans dramatiske flukt fra nazistene under 2. verdenskrig. Nielsen spiller soldat Erik Reichelt, som er i Linge-kompaniet sammen med Baalsrud. Hovedrollen spilles av Thomas Gullestad, også kjent som «Finger'n».

Det er kun Baalsrud som overlevde av de totalt 5 soldatene og 7 sjømennene som var ombord på skuta Brattholm. Deres oppdrag var å seile fra Shetland til Tromsø for å utføre sabotasje og gjenoprette balansen i krigen. Desverre gikk operasjonen katastrofalt feil. Mannskapet ombord ble utsatt for grusom tortur av nazistene, og presset for informasjon om Baalsrud.

– Det er helt sykt å tenke på at dette har skjedd. Det er klart at det gjør inntrykk, sier Nielsen.

Skal spille inn torturscener

«Den 12. mann» blir filmdebuten til Nielsen. 26-åringen har lagt mange teaterprosjekter bak seg både i lokalmiljøet og i Oslo, hvor han nå tar en bachelor i skuespillerteknikk. Han har derfor bred skuespillererfaring, men forteller at det var annerledes å være skuespiller foran kamera.

– Den største forskjellen er at teater er som et maraton, film er som sprint, sier han.

Etter to intensive uker i Nord-Norge, skal Nielsen på nye opptak i mars, denne gangen i hovedstaden. Da er det torturscener som skal spilles inn.

– Det er jo en sterk historie, det ligger mye der som er heftig kost, sier han.

Måtte gå ned fem kilo

Nielsen måtte også slanke seg før han inntok rollen som soldat i en tid da det var sparsomt med mat.

– Jeg gikk ned fem kilo, jeg synes det var hardt nok, sier filmdebutanten og ler.

Nielsen forteller at han gleder seg veldig til å se filmen som har premiere 10. november i år.

– Jeg tror det kommer til å bli en ganske stor film, sier han spent.

Han har også hele fem teaterprosjekter på planen for året, blant annet en ny runde med «Byen under bakken» som hadde stor suksess i Drammen i fjor.

– Også nevner du skole, ler Nielsen og blir litt overveldet over hvor hektisk året blir.

Kommentarer til denne saken