De skal utvide fabrikken, utvide markedet og har utvidet staben. Nylig ble 30 personer ansatt til å jobbe på fabrikken i Hokksund.

– Vi har hatt en formidabel vekst! Vi økte omsetningen med 100 millioner kroner i fjor, til 600 millioner. Neste år håper vi på en økning på 100 millioner kroner til, sier tredjegenerasjons eier og hovedaksjonær i selskapet, Sigurd Braathen.

OSO Hotwater er en ledende utvikler og produsent av varmtvannsberedere, også på det europeiske markedet.

Eksport er stikkordet. 60 prosent av alle berederne går til utlandet og det er eksport som kommer til å sørge for den sterke veksten de nå satser på. Markedet i Norge er naturligvis begrenset, og selv om 40 prosent av berederne selges til nordmenn – er det langt fra nok til å nå målene de har satt seg.

LES OGSÅ: Betina (16) og Leah (15) skal benytte seg av vaksinetilbudet: – Åpner muligheter

Ledende teknologi

OSO Hotwater har bokstavelig talt holdt koken siden 1932, og dagens fabrikk ble etablert i 1964 i Industriveien i Hokksund. Nå planlegger de et nybygg på 3.000 kvadratmeter.

Det er ikke fordi gamledelen er gammel, men fordi de trenger enda større plass. Fabrikken har stadig vært under utvikling og her står robotene tett i tett. Selskapet er i dag en av Norges mest robotiserte virksomheter, og en ledende teknologibedrift. Mye av hva de gjør, eller hvordan de gjør det, er derfor hemmelig.

– 97 prosent av produksjonen foregår i Hokksund, forklarer daglig leder Roy Magnussen.

Det har de tenkt å fortsette med, men uten satsing på automasjon hadde ikke OSO kunnet produsere i verdens dyreste land.

– Det er vi veldig stolte av. Vi skaper arbeidsplasser. Cirka 130 av våre ansatte jobber her i Hokksund, sier Magnussen og forteller at de totalt har rundt 200 ansatte.

En annen ting de er veldig stolt av er å at de har vært «grønne» i lang tid.

– Vi var miljøvennlig for 50 år siden, sier Braathen.

Faren til Braathen, Chris Reidar Braathen, startet nemlig for 50 år siden å kombinere industri og miljøvern. Dette har gitt OSO anerkjennelse som en av Nordens ledende miljøbedrifter.

LES OGSÅ: Disse sakene skal politikerne i Øvre Eiker kjempe for denne høsten

Utvider markedet

Nå er gutta klare til å ta selskapet til nye høyder.

– Vi eksporterer til Europa, Canada, USA og Sør-Korea. Nå skal vi ta selskapet mye mer ut i verden. Neste på lista er Australia og New Zealand, sier Braathen.

Beredere produsert i Hokksund skal derfor reise 17.638 kilometer.

– Det er omtrent billigere å sende de i konteinere til New Zealand enn det er å sende de til Bodø, sier Braathen.

Duoen forteller at de i tre år prøvde seg på markedet i Sør-Afrika, men at det til slutt ikke lot seg gjøre.

– New Zealand og Australia er vestlige land, noe som vil gjøre det enklere å komme seg inn på markedet, sier Braathen.

Besøk av utenriksministeren

Tirsdag var utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) innom Hokksund for å besøke bedriften. Hun fikk en omvisning og kort fremføring av fabrikkens historie.

– Jeg har en OSO beredere hjemme hos meg, kan utenriksministeren fortelle.

Også noen av Øvre Eiker stortingskandidater var på plass. Trond Bermingrud (Frp) var der av flere årsaker. Han har nemlig jobbet i OSO i 31 år.

– Jeg går nok av med pensjon her også, sier politikeren.

Samtalen mellom OSO-sjefene og politikerne dreide seg naturligvis om valget, eksport og EØS-avtalen. Noe som kan påvirke bedriften deres noe kraftig.

– Det ville vært katastrofe for oss om Norge meldte seg ut av EØS-avtalen, sier Braathen.