(Drammens Tidende)

SOLBERGELVA: – De har løpt alle mann, uten tvil, sier Morten Engen (42) om de ansatte i Aasheim kjøtt AS i Solbergelva.

Han er nestkommanderende i grossistbedriften som bearbeider kjøtt som selges videre til andre produsenter og brukes i alt fra biff, til pålegg, kjøttdeig og pølser.

Det er Asbjørn Aasheim som eier og driver Aasheim Holding AS, som omfatter Aasheim Kjøtt og Cooling Partner, samt eiendomsselskapet Aasheim Eiendom.

I 2020 økte selskapet omsetningen med 39,1 prosent, og ligger på 28. plass på lista over de 100 største bedriftene i drammensområdet.

Se hele listen over de 100 største bedriftene nederst i artikkelen.

Drammens største bedrifter

  • Med tall fra Proff Forvalt har Drammens Tidende laget en oversikt over de 100 største bedriftene i Drammen kommune, basert på omsetning i 2020. Se hele listen nederst i saken.
  • Gjennom en artikkelserie blir vi bedre kjent med flere av bedriftene og menneskene bak.

Biff er storselgeren

Da koronapandemien kom og landet stengte ned i mars i fjor merket Morten Engen og kollegene det over natten. Grossistbedriften Aasheim Kjøtt har i all hovedsak kunder som selger videre til dagligvarekjedene, en bransje som økte mye i koronapandemien. Derfor opplevde bedriften i Solbergelva at bestillingene økte på:

– Det var en stor økning. Vi snudde oss raskt for å få tak i råvarer, sier Engen.

Tre måneders planer måtte byttes ut med ukeplaner. De økte driften og måtte ansette flere. Fra å være 25 ansatte før pandemien er de i dag 35. Også produksjonslokalet er blitt litt større, det samme med ekspedisjonslokalet.

Engen anslår at de fikk inn 40 prosent flere dyr i fjor enn tidligere år, til sammen mellom 5.000 og 7.000 tonn.

Under pandemien har kjøttbedriften i Solbergelva merket en endring i folks handlevaner.

– Det går mye god biff, det selges som aldri før, sier Engen.

Spente på neste år

Omsetningsøkningen i 2020 har bedriften tatt med seg inn i 2021, og ifølge Engen går de med overskudd i år også.

– Vi har tro på første halvår neste år, sier Engen.

Men at grensene åpnet og at grensehandelen er i gang igjen, har de allerede merket.

– Vi er spente nå. Det er litt sånn: «Søren, se hva vi har her i Norge, vi får til mye vi også», innrømmer Engen.

Også at folk er mer ute og spiser igjen, merker grossisten i Solbergelva.

Engen forteller at de håper, men ikke forventer, at salget fortsetter i samme grad som det har gjort siden pandemien startet.

Planen framover er å gå til innkjøp av nye maskiner og starte nye prosjekter.

– Og vi kommer til å ansette flere, sier Engen.

– Mest krevende året

Cooling Partner, et av selskapene under Aasheim Holding, leier ut lagerplass til virksomheter som trenger kjøle- og fryselager. I 2019 sto en stor lagerhall ferdig. 2020 var første år med full drift, men det ble også annerledes enn de hadde sett for seg.

– Det var det mest krevende året vi har hatt, sier Engen.

Han forteller at da samfunnet stengte ned, var den ingen som ville hente ut frysevarer fra lageret. Men da sommeren kom og samfunnet åpnet igjen, var det som om proppen ble tatt ut og alle skulle hente varene sine – samtidig.

– Og det var rett og slett ikke mulig, forklarer Engen.

De jobbet på spreng, og etter sommeren stabiliserte det seg.

– Det ble ikke mye sommerferie, nei, den tok vi etterpå, sier Engen.