Trekker hele Herstrøm-saken

Idyll: Saken om renseanlegg på idylliske Herstrømøya ved Drammenselva, er trukket.

Idyll: Saken om renseanlegg på idylliske Herstrømøya ved Drammenselva, er trukket.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politikerne i kommuneplanutvalget, hadde ikke alle fakta på bordet når de vedtok plassering av det fremtidige kloakkmottaket.

DEL

I hovedplanen for vannmiljø og avløp 2011-2020, som ble behandlet i 2010, ble vedtaket at kommunestyret ikke skulle ta stilling til et fremtidig hovedsystem for avløp, og eventuell bygging av nytt renseanlegg.

Politikerne ba administrasjonen utrede en egen sak om dette, som i etterkant skulle innarbeides i planene.

Trakk saken

– Det er ikke fulgt opp. Dermed kan vi ikke gjøre vedtak om plassering av renseanlegg på Herstrømøya, så lenge dette ikke er kvittert ut, sa ordfører Bent Inge Bye, under forrige ukes kommuneplanmøte.

Politikerne var samstemte om at hele saken om Herstrømøya trekkes ut av kommuneplanen, og at administrasjonen følger opp saken på nytt.

– Dette er kjempebra, og jeg er veldig glad for at vi fant ut dette her. Men jeg ser at det måtte en folkeaksjon til, sa Turid S. Thomassen (KrF).

Folkeaksjon

En stor folkeaksjon frontet av Gjerde, Anne Sørensen i Miljøpartiet De grønne og Gunn Johansen, aksjonsleder på Facebook, har fått saken frem i lyset.

- Da vi bestemte dette var det på grunn av at vi der og da hadde opplysninger fra administrasjon, og stolte på dette. De fleste av oss husket ikke saken fra 2010. Det er bra at opplysningene kom frem. Men jeg er ikke enige i at det måtte en folkeaksjon til, men det er viktig at det blir belyst, sa Lajla Hvaal (Ap).

– Grusomt problem

Bent Inge Bye påpeker at det nå er svært viktig for Nedre Eiker kommune å få klarlagt det fremtidige renseanlegget. I tillegg til renseanlegget i Mjøndalen, blir innbyggernes avlaten ledet til Muusøya. Her er kapasiteten sprengt. Som en forberedelse for nedleggelse av an-

"Dersom Drammen legger ned Muusøya, ja da har vi virkelig, for å si det mildt, et grusomt problemlegget fra 1976, foretok Drammen kommune en omfattende rehabilitering og utvidelse av renseanlegget på Solumstrand i 2011.

– Denne saken kommer til å forfølge oss. Dette kan vi ikke vente med. Dersom Drammen legger ned Muusøya, ja da har vi virkelig, for å si det mildt, et grusomt problem, sier Bye.

Ber om alternativer

Ordføreren ber administrasjonen utrede flere alternativer til plassering av renseanlegg, og eventuelle interkommunale løsninger som et samarbeid med Drammen.

– Administrasjonen må se på alle muligheter og komme med en egen sak om det, før vi i det hele tatt legger planer for et nytt renseanlegg, sier Bent Inge Bye.

-Dette er fantastisk, uttalte aksjonsleder Gunn Johansen da det ble kjent at saken sendes tilbake.

Artikkeltags