Gå til sidens hovedinnhold

Grønn valgvind over Drammen: MDG dobler seg – Senterpartiet kan bli jokeren

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blåser en grønn bølge over drammenspolitikken. Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet fosset fram, tett fulgt av protestpartiet Nei til bomring, viste tall tidlig mandag kveld.

(Drammens Tidende)

HER FINNER DU ALT OM VALGET

DRAMMEN: Det har knyttet seg stor spenning til det alle første valget i Nye Drammen. Tre kommuner har blitt til én, og 57 representanter skal styre kommunen de neste fire årene.

Klokken 21.00 stengte valglokalene, og samtidig ble resultatet fra forhåndsstemmene offentliggjort. Forhåndsstemmene utgjør nesten 23 prosent av alle med stemmeberettigelse i Nye Drammen. Dette er resultatet blant de 18.254 stemmene som ble talt opp på forhånd:

Parti Antall stemmer Prosent
Arbeiderpartiet 4722 25,9
Høyre 4617 25,3
Fremskrittspartiet 1925 10,5
Miljøpartiet De Grønne 1732 9,5
Nei til bomring 1410 7,7
Senterpartiet 1329 7,3
Sosialistisk Venstreparti 887 4,9
Rødt 481 2,6
Kristelig Folkeparti 390 2,1
Venstre 371 2,0
Helsepartiet 128 0,7
Alliansen 95 0,5
Folkestyre 71 0,4
Partiet De Kristne 64 0,4
Liberalistene 32 0,2


Her kan du se oppdaterte resultater fra kvelden etter hvert som stemmene telles opp.

(Saken fortsetter under bildet)
Resultatet i Drammen avviker ikke stort fra tendensen ellers i landet: De etablerte styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet sliter, mens det er småpartiene som går fram.

– Vår nedgang gjenspeiler den nasjonale nedgangen for Høyre. Jeg hadde regnet med at Høyre og Arbeiderpartiet ville være jevnstore, og landet mellom 25 og 30 prosent. Jeg registrerer at Arbeiderpartiet faller mindre i Nye Drammen enn nasjonalt, og det tror jeg henger sammen med Arbeiderpartiets sterke posisjon i Nedre Eiker, sier Høyres Fredrik Haaning.

Les også

Høyre tror på makt, tross velgerras: – Nå må vi forhandle med de andre partiene

I Nye Drammen ble Arbeiderpartiet største parti, med 26,2 prosent av stemmene – tett fulgt av Høyre, med 25,7 prosent av forhåndsstemmene. Dette er en markant nedgang fra forrige valg.

(Saken forsetter under bildet)

Da Drammens Tidende snakket med Ap-ordførerkandidat Monica Myrvold Berg i ettermiddag, håpet hun ihvertfall på 28 prosents oppslutning. Da hun ble kjent med tallet senere på dagen, sa hun at hun ikke var overrasket.

– Dette blir en thriller . Det har jeg sagt hele tiden. De som ikke er blå gjør det bra. Mulighetene er gode for å finne sammen til et grønt samarbeid, sier hun.

– Gledelig

– Dette er gledelig. Det ser lovende ut for en stor rødgrønn flertallskonstellasjon. Jeg vil ikke spekulere i dette, men foreløpig ser det lovende ut, sier Roger Ryberg i Ap.

Han smiler mens han skisserer et samarbeid med Senterpartiet, Rødt, SV og MDG. Han er ikke begeistret for at Ap har gått tilbake, men plasteret på såret er framgang fra de aktuelle alliansepartnerne.

– Nå må partilederne finne sammen, så skal vi ta en prat, sier han.

Nykommeren Nei til bomring, som ble stiftet for å stanse bomringen i Drammen, har slett ikke mistet taket på drammenserne, selv om bomringen ble skrinlagt av både Høyre og Arbeiderpartiet. Nei til bomring har fått støtte fra 7,7 prosent av innbyggerne i Nye Drammen.

– Nå får de noe å tenke på

– Dette er et brakvalg for oss , vi går foran alle småpartiene så vi er veldig godt fornøyde, sier Harald Wessel-Berg i Nei til bomring.

– Nå har vi virkelig røsket opp i etablissementet. Nå får de noe å tenke på, sier Anders Lunde.

– Det blir champagne og feiring langt utover, sier Wessel-Berg

Følg valget direkte i vårt direktestudio her!

Grønn bølge

Den heftige debatten omkring bomringen ser også ut til å ha vekket en del som setter miljøvern høyt. Miljøpartiet De Grønne, som har gått til valg på bomring, får støtte fra 8,5 prosent av velgerne – en stor framgang i forhold til forrige kommunevalg.

Jubelen sto i taket hos MDG, da forhåndsstemmene ble presentert.

– Dette er helt fantastisk! Dette er et nivå vi ikke kunne drømme om engang da valgkampen startet, sa en gledestrålende Ståle Sørensen, etter å ha danset en seiersdans med partiets andrekandidat, Rose Jahanfarah, til Drammens Tidende.

Les også

Det er to åpenbare vinnere i dette valget. Begge er grønne

(Saken fortsetter under bildet)

– Åpne for samtaler på begge sider

Et annet grønt parti, Senterpartiet, har seilt i medvind på riksplan. Denne medvinden har også blåst over Drammen. 8 prosent av stemmene havnet hos Senterpartiet.

– Dette kan jevne seg ut og gå opp og ned, men det er et morsomt pek. Det er nå mulighetene begynner . Nå er vi åpne for samtaler på begge sider, sier Simon Nordanger i Senterpartiet.

– Vi kan utrope MDG, Nei til bomring og Senterpartiet til valgets vinnere i Nye Drammen, sier politisk redaktør i Drammens Tidende, Hege Breen Bakken.

– Vi har gjennom hele valgkampen og helt siden bomopprøret startet før påske sett at polariseringen i bomdebatten har gitt MDG og Nei til bomring uttelling på hver sin kant. I tillegg har sentrum-periferi-debatten nådd Drammen og bidratt til at Senterpartiet gjør et godt valg.

– Med MDGs dobling i oppslutning siden forrige valg kan vi trygt slå fast at det blåser en urban grønn vind også over Drammen. Den møtes av en grønn distriktsvind, som nå vil feie inn i kommunestyret i Nye Drammen.

Se bildeserier fra valgvakene her:

Bildeserie

MDGs valgvake

Bildeserie

Frps valgvake

Bildeserie

Se bildene fra Nei til bomrings valgvake

Bildeserie

Høyres valgvake på Picasso

Bildeserie

Valgvaken i Lier

Senterpartiet på vippen

– Mye tyder på at Senterpartiet vil sitte på nøkkelen til hvem som kommer til å styre kommunen de neste fire årene, sier Bakken.

Slik det ser ut nå, men med hårfine marginer, er det mest sannsynlig at Høyre, Frp, Nei til bomring og Senterpartiet kommer til å samarbeide de neste fire årene.

Dersom venstresiden skal samle et styringsdyktig alternativ, må de ha med seg et kobbel av partier: Både SV, MDG, Rødt, Venstre, KrF og Senterpartiet. Det skal godt gjøres å holde så mange og forskjellige partier sammen, og det er høyst usikkert om for eksempel MDG er interessert i å samarbeide med Senterpartiet, siden de to står på hver sin kant når det gjelder debatten om bypakker og bom.

Rødt, KrF og Venstre er også en unaturlig kobling, men ikke helt usannsynlig dersom Rødt kun stiller som støtteparti.

– Lavere enn vi hadde ambisjoner om

Ulf Erik Knudsen kommenterer etter det nedslående prognosen på 7,9 prosent på landsplan.

– Jeg tenkte åtte prosent før vi fikk denne prognosen, så det er ikke så langt unna, men det er langt lavere enn det vi hadde ambisjoner om på riksplan. Men her er det store lokale variasjoner, sier Knudsen.

Knudsens parti endte til slutt på 10,7 prosentpoeng i Nye Drammen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Ikke bra

På valgvaken til Venstre, er ikke Anders Wengen fornøyd:

– Dette er ikke så bra, det må vi være enige om. Vi har et håp om at vi skal klare å komme inn med to, da må vi opp seks sju tideler til, det tror vi er mulig, sier han.

Venstre endte derimot på 2,0 prosentpoeng, slik prognosen viste.

– For dårlig for oss

Hos Kristlig Folkeparti prøvde Trond Johansen å ikke miste motet:

– Vi tror vi får flere stemmer enn dette.

Men faktisk gikk KrF tilbake til 2,1 prosentpoeng til slutt.


Kommentarer til denne saken