Gå til sidens hovedinnhold

Gjorde sjokkfunn med kunstig intelligens: – Noe av det morsomste jeg har opplevd

Artikkelen er over 2 år gammel

Resultatet ble langt større enn forventet for Øvre Eiker da Riksantikvaren ville bruke kunstig intelligens for å kartlegge kulturminner i kommunen.

(Drammens Tidende)

ØVRE EIKER: Det hele begynte for ti år siden, da et såkalt lærende program oppdaget hittil ukjente kulturminner i landskapet i Vestfold. Ved hjelp av programmets kunstige intelligens var det mulig å søke gjennom laserdata fra flyskanninger og identifisere kulturminner, skriver Øvre Eiker kommune på sine nettsider.

Plan- og temadatautvalget (PTU) i Buskerud og Viken ønsket også å prøve ut programmet, men på grunn av bortfall av pengestøtte, ble det for dyrt.

I vår har imdilertid Riksantikvaren overtatt programmet, og ville utføre testene gratis. Prøvekanin ble Nedre Eiker kommune, og resultatene var nærmest sjokkartede. Spesielt var det antallet såkalte kullmiler i landskapet som fikk et realt oppsving, med en økning fra rundt et dusin til 1033.

(Saken fortsetter under bildet)

 

En kullmil er metode for å produserer trekull til smiing og jernfremstilling, og er en reduksjonsovn på rundt 20 meter i diameter, hvor ved stables og brennes og tørkes til trekull. Trekullet ble brukt som drivstoff i ovnene som skilte metall og slagg fra hverandre i gruvene.

- Jeg har jobbet med kulturminner i Øvre Eiker i 15 år og dette er noe av det morsomste jeg har opplevd, sier Bernt-Egil Tafjord, medlem i PTU og planlegger i Øvre Eiker kommune, til kommunens nettsider.

Det anslås at å gjøre denne jobben uten hjelp fra det lærende programmet, ville krevd 15 fulle årsverk og kostet mellom 11 og 12 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken