I løpet av de kommende to månedene er det mange unge som skal ta viktige valg. Viktige valg som kan være avgjørende for resten av livet. 10.-klassingene skal søke seg inn på videregående utdanning, og mange synes det er vanskelig å bestemme seg. Det heller ikke sikkert de beste råd kan hentes fra oss foreldre.

Skole og utdanning har aldri vært viktigere enn nå. Utdanning er inngangsporten til både videre utdanning og ikke minst framtidig yrkesliv. Mye tyder på at færre og færre vil sitte i samme jobb eller jobbe i samme selskap fra fullført utdanning til pensjonsalder. Skjønt, fullført utdanning er et utdøende begrep. Behovet for faglig påfyll og etterutdanning ser bare ut til å øke. Det er et ansvar som trolig kommer til å ligge vel så mye på arbeidstaker som arbeidsgiver framover.

Les også

Jeg måtte bli 54 år før jeg reagerte

 

Mulighetene er mange, og det er ikke lett å være 15–16 år og vite hva som skal stå øverst på listen over utdanning. Søknadsfristen er 15. april. Midt i august starter skolen igjen, og en ny verden åpner seg med krav og muligheter.

Vi har slett ikke noe imot dem som velger den teoretiske vei, men i dag vil vi heie litt ekstra på praktikerne. Gi meg en snekker, rørlegger eller elektriker som utøver sitt fag med dyktighet og lidenskap. Jeg blir imponert over folk som kan det de driver med, uansett hva det måtte være. Men å se en håndverker som elsker det han/hun gjør er en vakker opplevelse.

LES OGSÅ: Nedre Eiker Ap trenger tid til å lege alle sår

Dette har ingenting med et romantisk syn på håndverksyrkene å gjøre. Vi vet også at mange av dem må tilegne seg mer og mer teoretisk kunnskap. Kravene til å kunne språk, i alle fall engelsk, blir ikke mindre. Vi er likevel sikre på at det er lettere å lære både teori og språk når du brenner for det du gjør.

Ingen av oss er like, og takk for det. Vi trenger alle; både den sylskarpe teoretikeren, men også den rasende dyktige håndverkeren. Dagens lille bønn er at du som mor, far, tante, onkel, bestefar eller bestemor heier på dine unge slektninger som vil ta veien videre gjennom yrkesfag. Vi heier på dem – gjør det du også!