(Laagendalsposten) – Så langt har vi en OK varebeholdning, men de som kommer sent for å handle fyrverkeri i år tar en liten risiko, innrømmer Bjørn Johannessen i Sveahuset AS.

For det er varebrist for bransjen, og når forsyninger ikke kommer til Norge før i midten av januar, så kan de rett og slett gå tomme for raketter i år.

– Man skal aldri si aldri, men vi er i en litt heldig situasjon. Vi er en av to forhandlere som har omsatt mest de siste årene, så vi blir faktisk prioritert. Vi håper ikke at vi går tomme, men det er en viss risiko, innrømmer Johannessen.

Alvorlig varebrist

Den lokale forhandleren her i byen forventer godt salg, men likevel: Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier AS, til Dagbladets Børsen, at han med sikkerhet kan konstatere at det ikke settes noen ny rekord i år.

Nordens største leverandør av fyrverkeri slår alarm om alvorlig varemangel.

– Akkurat nå har vi 11 containere som ikke kommer fram i tide. Disse kommer først i januar. Det er en alvorlig varebrist, som også rammer våre konkurrenter, sier han.

Den globale fraktkrisen har skapt voldsomme utfordringer for en rekke virksomheter i høst og vinter. Svea er blant dem som nå rammes kraftig av situasjonen. Ikke bare med forsinkelser, men også på grunn av prisene på frakt.

– For det første så besluttet vi å kutte bestillingene med ti containere i år, som følge av økte fraktpriser. Normalt betaler vi litt over hundre tusen kroner for å frakte én container fra Kina til Norge. Nå koster det 330 000 kroner per stykk, sier Sture til Børsen.

LES OGSÅ: Vil gjøre det tryggere for kunder med denne maskinen: – Håper andre slenger seg på

Krise også hos konkurrenter

Også Festival Fyrverkeri, som oppgir å være Norges største importør, forteller om store forsinkelser og skrale lagerbeholdninger. De har utsalg blant annet hos Obs Bygg på Gomsrud.

– Mange 40-fots konteinere kommer ikke før over nyttår. Vi får våre siste to konteinere onsdag, som du forstår er det er ganske vilt, skriver daglig leder Festival fyrverkeri, Bjørn Tore Bergmann, i en SMS til Bergensavisen.

De pøser ut fyrverkeri til utsalgsstedene sine så snart de får dem, men:

– Vi kan ikke tilby fullt sortiment over hele linjen. Det er nok store sjanser for at det går fort tomt i butikkene.

Det er imidlertid ikke krise for alle aktører. Spectra Norge har fått alle sine varer sent, men godt. De har forhandlere i Krokstadelva og Drammen.

– Vi regner med at kundene våre kan gå tom tidlig for en del varelinjer, ettersom vi vet at det er betydelig mindre fyrverkeri tilgjengelig hos forhandlerne enn det det er når det ikke er leveringsproblemer, sier Erlend Husebø hos Spectra til Bergensavisen.

LES OGSÅ: Fikk gjennomslag: – Viser en vilje til å satse på næringslivet

40–50 prosent handler nyttårsaften

Tradisjonen tro, så tenker nærmere halvparten av kundene på Kongsberg på å kjøpe fyrverkeri på selve nyttårsaften. Faktisk skjer 40 til 50 prosent av handelen på den siste dagen. Og forhandlerne har kort tid på seg, for sesongen for fyrverkeri er kort i Norge.

– Vi kan starte ved midnatt, natt til 27. desember. På ettermiddagen nyttårsaften er det hele over, sier Johannessen, som til daglig driver Kopisenteret i Kongsberg sentrum.

Disse dagene har han stengt sin business der, for det venter 12-timersdager i romjulen. Og det på et helt nytt utsalg på Moane.

– Vi har gått fra to til ett utsalg. Extra-butikken på Åsen har for lite plass på grunn av pakkene de har til Post i butikk, så nå konsentrerer vi oss kun om dette utsalget, sier Johannessen.

Henting i bilen

Kongsberg-firmaet hadde et av sine beste år i fjor.

– Folk skal i år som i fjor holde avstand. Vi merket at det ble mindre av spleisingen på felles fyrverkeri i nabolagene, og mer av at husstandene kjøpte hvert sitt, fortsetter Johannessen.

Koronarestriksjonen har gjort at Sveahuset AS har tenkt nytt med netthandel i år. Norges lover sier at kunder ikke kan betale for fyrverkeri på forhånd. Derfor kan man bestille på forhånd, men må betale når pakkene hentes.

– Vi mener at myndighetene må endre på dette, for ved å tviholde på en slik regel gjør at vi ikke får fjernet et ledd i kundebehandlingen som kan føre til smitte. Nå må vi ta i bruk kortautomater, og har økt nærkontakt mellom mennesker. Det mener vi er uheldig, mener Bjørn Johannessen.

De har vært i kontakt med både Kongsbergs stortingsrepresentant Even A. Røed (Ap) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Og jeg tok det opp med næringsminister Jan Christian Vestre da han var på Kongsberg for et par uker siden. Så myndighetene er klar over problemet, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Nina er daglig leder i Mjøndalen: – Et eget folkeslag

Arbeid for 17

Selv om fyrverkeri-salget kun er noen få dager i året, så er det mange som blir sysselsatt disse dagene i romjulen. Svea Huset AS har 17 ansatte disse dagene, der 10–12 stykker er over 16 år.

– Vi har en mulighet til å gi unge folk en mulighet. De som er under myndighetsalder pakker varene, mens de over 18 står for selve salget. Også her har vi strenge regler som vi må overholde, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Åpnet i Hokksund for ett år siden: – Hadde ikke trodd at dette skulle bli redningen