(Drammens Tidende)

OBERWIESENTHAL: Oppdatert kl. 15.25: Helene Fossesholm endte på 4. plass etter ha falt i finalen.

Drammens Tidende er på plass i tyske Oberwiesenthal, og følger alle de lokale utøverne i junior/U23-VM.

Helene Fossesholm vant juniorprologen, med tiden 2.28,5. En knallsterk åpning av Eiker-jenta.

Norge fulgte også på andreplass, med Hanne Wilberg Rofstad. Hun var 0,8 sekunder bak Fossesholm. Dobbelt norsk på jentenes prolog.

Fossesholm var i det umulige hjørnet i kvartfinalen, også.

Hun vant overlegent, med tiden 2.31,66, og pustet knapt da hun sto i målområdet etter heatet. Louise Lindström fra Sverige gikk også direkte videre med sin andreplass, 0,44 sekunder bak Fossesholm.

Fossesholm vant også semifinalen, i like overlegen stil som i kvarten.

I finalen gikk Fossesholm mot svenske Lindström, finske Jasmin Kahara, Asker-jenta Elena Rise Johnsen, polske Izabela Marcisz, og sveitseren Siri Wigger - men det endte som sagt med fall.

Videre med 0,4 sekunder

Andreas Kirkeng fra ROS gikk inn til en delt 27.-plass, 7,5 sekunder bak teten. Det holdt akkurat til finaleplass, 0,1 sekund foran plass nummer 30. Målet i prologen var å bli blant topp 30. Da kvalifiserte man seg til sprintfinalene.

Kireng gikk derfor videre med knappest mulig margin - bare 0,4 sekunder foran plass nummer 31 - men i finalene er det blanke ark.

I kvartfinalen røk han dessverre ut, etter å ha kommet inn på 4. plass.

– Det var tungt. Det er sugende føre, og en ganske bratt bakke på slutten der. Det koster, den er fæl den bakken. Jeg har ikke det råeste giret opp der, så da blir det noen meter for langt opp, sier Kirkeng til Drammens Tidende etter målgang.

Nå skal Kirkeng gi alt på mandagens 10 kilometer klassisk.

– Det er den jeg gleder meg mest til, og så håper jeg på en stafettetappe i slutten av uka, sier Kirkeng.

Lite å se

Helene Marie Fossesholm er det lokale håpet på junior-VMs første dag. Eiker SK-utøveren har allerede markert seg i verdenscupen, i en alder av 18 år.

Prologen for jenter er på 1140 meter, ifølge løypekartet, men inneholder noen virkelige kneiker, som skal sette de unge utøverne på en ordentlig prøve utover dagen. Guttas løype er 1.290 meter.

Man kan følge sprinten direkte via en egen livestream - denne er åpen for alle, og følges her.

Forholdene i tyske Oberwiesenthal er langt fra optimale - sett fra et tilskuerståsted.

For som tilskuer ser man knapt noen verdens ting, før utøverne har gjort unna den siste lange bakken, passerer toppen - og kommer rett inn på oppløpet.

Det har vært svært kaldt i natt, og vinden har blåst hardt. Området vi befinner oss i, bare noen stavtak fra grensa til Tsjekkia, er kjent for svært uforutsigbare værforhold - og dårlig internettilgang, noe pressen fant ut da de ankom Oberwiesenthal fredag.

Like før prologen kunne det likevel meldes om gode forhold ute i løypa, ifølge dem som Drammens Tidende har snakket med, som har testet sprintrunden.

De som venter på Kristine Stavås Skistad (20) må vente til U23-sprinten søndag.

Saken oppdateres!