– Det er faktisk første land i Norden utenom hjemlandet Danmark vi besøker, forteller Nanna Backhaus Brown til Eikerbladet.
– Vi er veldig stolte og glade. Det er en ære å få dem til å komme hit, sier Henrik Somdal i Nøstetangen norsk glassmuseum.
(se bilder av skipene nederst i denne saken)
Verden rundt
De siste årene har de stilt ut sine verker en rekke ganger i USA. Chicago, Palm Beach, Florida og Miami er noen eksempler.
I tillegg har de stilt ut i London og Lisboa, og ikke minst levert glasskunst i forbindelse med OL i Sotsji og fotball-VM i Russland.
Museet rettet forespørselen i høst, og Somdal-Åmodt synes de har vært heldige som fikk utstillingen så raskt på plass.
Venneforeningen ved museet har for øvrig kjøpt ett av skipene til kunstnerne.
(saken fortsetter under bildet)
Kvartett
Eikerbladet møter ekteparet Brown dagen før dagen; i en veldig sein lunsj. Kaffe, rugbrød og wienerbrød står (selvfølgelig) på menyen.
De har hver over 30 års fartstid i faget.
Nanna Backhaus Brown (51) og mannen Andrew Brown (50) er glasskunstnere. De samarbeider med Mette Bentzen (41) og Lasse Kristiansen (34) som sørger for trekunsten som bærer de vakre og rikt utsmykkede skipene.
Til daglig holder alle fire til i Hundested på Sjælland, en liten time nordvest fra hovedstaden København.
Inspirert av vikingtidens former og håndverk, skaper de skulpturer med historiske assosiasjoner og et moderne skandinavisk uttrykk.
Kvartetten er svært anerkjent, og etter at utstillingen i Hokksund er pakket ned står Detroit for tur.

Vil tilbake til «rampelyset»
Salgsutstilling
Har du noen, eller ganske mange, tusenlapper til overs og synes glasskipene er noe for deg, kan du kanskje gjøre en handel. Alt en nemlig til salgs, men startprisen er på 30.000 kroner.
De største og dyreste de har med koster nærmere 200.000 kroner.
Samlet utgjør de 15 kunstverkene som stilles ut en verdi på omtrent én million kroner.
Akseptert
Andrew Brown som opprinnelig kommer fra Nord-England forteller om en ny tid for glasskunst.
– Tidligere skulle vi bare ha glass som en nyttegjenstand, sier han og løfter et melkeglass for å demonstrere hva han mener.
– Nå er det akseptert som kunst, og etterspørselen er veldig hyggelig, sier han og smiler.
Det er i all hovedsak privatpersoner som kjøper glasskipene. Ifølge glassmagikerne er halvparten av jobbene de nå gjør bestillingsverk, der kunden ofte har spesielle ønsker om hvordan det skal være.

Noen av skipene