Opplevelsen av at noen vi er glade i dør, er kanskje det tøffeste og vanskeligste livet har å by på. I 2020 mistet 324 mennesker livet sitt i overdose i Norge – og enda flere kjente nettopp på denne grusomme følelsen.

– Når noen dør i en bilulykke så får personen kanskje førstesiden i lokalavisa, men hvis noen dør av en overdose som skrives det ikke om. Det må vi gjøre noe med, forteller Veronika Lie i rusteamet i Øvre Eiker til lokalavisa i Eiker.

Om du ikke har en kontaktperson i rusteamet, og ønsker det, kan du ta kontakt med Øvre Eiker-hjelpa på telefon 409 12 957.

Flere besøkte

I år var det en symbolsk markering på rådhusplassen i Hokksund. På bakken lå en plakat med fotavtrykket til 87 mennesker. Disse representerer alle menneskene som døde av overdose i Viken i 2020.

– De er ikke bare en del av en statistikk – det var mennesker med drømmer og familie, sier Lie.

I hennes jobb møter hun mange som bærer på en dyp og tung sorg. Flere av de er innom i dag for å minnes en de har mistet.

– Noen har mistet en sønn, datter, mor, far, bror, søster eller partner, sier Lie.

- Mamma glemmer deg aldri

Anonym

Rusrelaterte dødsfall kan være spesielt vanskelige å bearbeide, siden de ofte oppstår plutselig. Mange beskriver det som at de gikk og ventet på det, og at de trodde de var forberedt siden den som døde hadde slitt med rusproblemer lenge.

– Du sørger for flere årsaker. Du sørger over at de hadde rusproblemer og at de mistet livet sitt på grunn av det, sier Lie.

Følelser som tristhet, sinne, skam og skyld er ofte derfor helt naturlige deler av en sorgprosess.

– Det er tabubelagt, og mange syns det er vanskelig å snakke om. Noen forteller ikke andre at personen de mistet døde av overdose. Det er veldig leit at det er sånn. Vi må tørre å snakke mer åpent om rusmisbruk, sier Lie og beskriver det som forebyggende.


Denne redder liv

Rusteamet bruker også dagen på å informere og forebygge. Hun viser fram en bitte liten nesespray som kan redde livet til en person som har tatt overdose.

Et samarbeid med Helsedirektoratet gjør at rusteamet i Øvre Eiker kan dele ut sprayen gratis til misbrukere, av og til også til andre. Med en resept fra lege er egenandelen cirka 500 kroner. Dette er noe pårørende kan få ordnet hos fastlegen.

Denne redder liv

Veronika Lie i rusteamet i Øvre Eiker

Sprayen alene redder ikke liv, men den stopper effekten opiater gir på hjernen. Effekten varierer fra 30 til 90 minutter. Det gir tid til videre behandling på sykehus. Uansett må vedkommendene ha tilsyn i to timer etter at sprayen er gitt.

Rusteamet i Øvre Eiker har base i Haugveien i Hokksund. Der deler de ut rent brukerutstyr og tilbyr rammevilkår for tryggere bruk av rusmidler. Om du ikke har en kontaktperson i rusteamet, og ønsker det, kan du ta kontakt med Øvre Eiker-hjelpa på telefon 409 12 957.

SYMPTOMER PÅ OVERDOSE

  • Pustebesvær, langsom pust.
  • Blålige lepper og negler.
  • Tap av bevissthet.
  • Reagerer vanligvis ikke om man roper navnet til vedkommende, eller rister kraftig i personen (smertestimuli)
  • Små pupiller.
  • Kvalme, brekninger, magesmerter, kramper og muskelsammentrekninger.
  • Alle overdoser kan føre til koma og brå død.
  • Overdose kan også føre til uopprettelig hjerneskade
  • Noen utvikler nyresvikt.
  • Ring Ambulanse 113.