Gå til sidens hovedinnhold

Fire nye smittetilfeller i Drammen

Fire personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Alle er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller.

Ingen av kommunens barnehager, skoler eller helseinstitusjoner berøres av dagens smittetilfeller.

Det melder kommunen i sin daglige oppdatering

–Den gode trenden vi har sett den siste uka, fortsetter heldigvis videre. Sist gang vi rapporterte om færre enn ti tilfeller sju dager på rad var i slutten av februar og begynnelsen av mars. Da ble det registrert 27 tilfeller i løpet av sjudagersperioden. Nå er vi nede på 30 tilfeller for de siste sju dagene. Så tendensen er klar. Vi nærmer oss endelig smittetrykket vi hadde før den tredje smittebølgen, sier kommuneoverlege John David Johannessen i oppdateringen.

– Et synkende smittetrykk

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 103 nye smittetilfeller. Det er 20 færre enn i går.

– Trenden er veldig god, og vi opplever et synkende smittetrykk. Det er nok ikke særlig realistisk å tro at vi får en tilsvarende sommer som vi hadde i fjor med mange uker uten noen smittetilfeller. Men klarer vi å holde smittetrykket så lavt som den siste uka, så skal vi være godt fornøyde. Da er smitterisikoen nokså begrenset hvis man er flink til å følge de generelle smittevernanbefalingene. Usikkerhetsmomentet er om vi får inn mer smittsomme virusvarianter som er påvist i andre kommuner rundt oss. Da kan smittesituasjonen bli krevende igjen, sier Johannessen i oppdateringen.

Den positive utviklingen i smittetrykket gjør det mulig for politikerne å lempe på koronatiltakene tidligere enn det som har vært skissert. I gårsdagens møte i formannskapet ble det besluttet å innføre noen lettelser med umiddelbar virkning. Disse lettelsene omfattet blant annet antall deltakere som kan være til stede på arrangementer og opphevelse av stenging av en rekke virksomheter. I tillegg er det blitt lettelser i reglene for idretts- og fritidsaktiviteter for voksne over 20 år.

– Håper vi ikke kommer i en situasjon

Lettelser som var planlagt gjennomført med virkning fra 24. juni er fremskyndet til 17. juni, og den planlagte opphevelsen av forskriften er fremskyndet til 30. juni.

– Det er alltid hyggeligere å åpne opp samfunnet enn å lukke det ned. Dessverre har vi vært nødt til å ha svært strenge tiltak for å begrense spredningen av koronasmitte over veldig lang tid i Drammen kommune. Politikerne forstår at det har vært en utrolig krevende tid for innbyggerne, men nå ser det heldigvis ut til å gå i riktig retning, og det er veldig gledelig å kunne fremskynde gjenåpningen. Jeg håper virkelig at vi ikke kommer i en situasjon hvor det blir snakk om å stenge ned samfunnet igjen. Både av hensyn til innbyggerne og til de næringsdrivende håper jeg vi kan ta i bruk tilbudene i kommunen igjen på en smittevernmessig forsvarlig måte og nærme oss en normal hverdag og nyte sommeren, sier ordfører Monica Myrvold Berg i oppdateringen.

Rask vaksinering

For en tid tilbake ble det besluttet å øke tiden mellom første og andre vaksinedose fra 6 til 12 uker. Dette ble gjort for å kunne tilby flest mulig den første vaksinedosen så raskt som mulig. Nå har regjeringen valgt å redusere tiden mellom de to vaksinedosene til ni uker.

Endringen gjøres fordi tilgangen på vaksiner er god, og vaksineringen går raskt. Drammen kommune vil følge opp regjeringens beslutning så raskt det lar seg gjøre, og de som allerede har fått time til den andre vaksinedosen 12 uker etter første dose, vil i løpet av kort tid får en ny SMS med tidspunkt for ny time. Dette betyr altså at man ikke trenger å kontakte kommunen for å få en ny time.

De som fikk første vaksinedose i forrige uke, vil i løpet av denne uka eller senest mandag 14. juni, få SMS med ny time for den andre dosen.

– De som bestiller time til vaksinering denne uka vil møte på en timebestilling med 12 ukers intervall. Dette vil bli rettet opp neste uke. Det betyr altså at de som bestiller denne uka, skal bestille time med den gamle 12-ukersintervallen. Men dette vil kommunen rette opp i etterkant, sier vaksinekoordinator Anette Solvang i oppdateringen.

Alle som har behov for å koronateste seg, kan bestille tid til testing på Drammen kommunes nettside eller ringe 32 04 60 00.

Vi anbefaler alle å bestille tid til testingen på nett. Det kan være lang ventetid på telefonen, og de som ringer får ikke tid til testing noe raskere enn dem som bestiller tid på nettet. De som tar kontakt på telefon for å bestille tid til testing, må ha personnummer eller d-nummer tilgjengelig før de ringer. Dette er nødvendig for å få bestilt testtid, og det gjør bestillingen raskere.

Betjent koronatelefon

Koronatelefonen er betjent mellom klokken 08.00 og 18.00 på alle hverdager.

Testingen er gratis og gjennomføres i Skogliveien 4 på Sundland. Det er skiltet fram til teststasjonen.

I tillegg er den mobile teststasjonen til stede på Fjell og ved Drammen stasjon på alle hverdager. Den mobile teststasjonen er et drop-in-tilbud hvor det ikke er mulig å bestille time for testing. Du kan teste deg på Fjell mellom klokken 11.00 og 12.45 og ved Drammen stasjon mellom klokken 14.00 og 17.00.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 4397 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 48 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Kommentarer til denne saken