Gå til sidens hovedinnhold

Se hvor mye dyrere det er med utenlandsferie

Artikkelen er over 4 år gammel

De som skal utenlands i sommer bruker to og en halv ganger så mye penger som norgesturistene.

Over halvparten av norske familier planlegger å feriere i utlandet i sommer. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

– Nordmenn ønsker solgaranti og det får du ikke her hjemme. Derfor er det mange som reiser til utlandet. Men det koster, sier Elin Reitan forbrukerøkonom i Nordea.

I undersøkelsen kommer det nemlig fram at de som skal reise til utlandet har et feriebudsjett som er to og en halv ganger så høyt som dem som skal tilbringe sommerferien i Norge.

– Feriebudsjettet til dem som skal feriere i Norge er på under 10.000 kroner, mens de som skal til utlandet anslår å bruke over 26.000 kroner, uttaler Reitan.

Det koster å reise og bo i utlandet. Samtidig har den norske krona svekket seg en god del de siste årene, og dette har gjort utenlandsferien enda dyrere.

– Men nordmenn prioriterer sommerferien høyt, og åpner gjerne lommeboka for å sikre seg noen uker med sol, sier Elin Reitan.

I gjennomsnitt skal norske familier bruke 21.000 kroner på årets sommerferie. Dette er ca 800 kroner mer enn i fjor.

– At vi nå skrur opp forbrukskrana litt tyder på at mange nordmenn begynner å bli mer optimistiske med tanke på egen økonomi i framtiden, fastslår Reitan.

Men tross gode framtidsutsikter anbefaler hun å planlegge ferieøkonomien godt før avreise.

– Det er fort gjort å komme hjem til en økonomisk blåmandag dersom du ikke legger en plan for forbruket ditt. Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie, og da er det fort gjort å bruke over evne. Med en god plan for hvor mye du kan og vil bruke kan du letter holde oversikten over pengebruken. Og så slipper du å bekymre deg over økonomien, sier Reitan. (ANB)

Gode råd for sommerferien

  • Lag budsjett: Finn ut hvor mye du kan og vil bruke på årets sommerferie og lag et feriebudsjett. Regn ut hva lommeboken tåler av daglig forbruk, så har du et godt verktøy på reisen.
  • Velg bosted med omhu: Restaurantbesøk tar en stor jafs av feriebudsjettet, og det er dyrt å spise alle måltider ute. Bo et sted som har kokemuligheter. Benytte deg av delingsøkonomiske alternativer når du bestiller bosted. Da kan du ofte få mer for pengene.
  • Husk reiseforsikring: Du bør alltid ha reiseforsikring når du reiser på ferie. Skulle du havne på sykehus eller bli utsatt for andre ulykker, kan ferien bli veldig dyr uten forsikring.
  • Sjekk valutakursen: Den norske krona har svekket seg en del i det siste, og dette gjør utenlandsturen dyrere. Sjekk valutakursen og lag deg en enkel omregningsformel slik at du ikke går på en skikkelig handlesmell.
  • Betal alltid i loka valuta: Betal alltid i loka valuta om du får spørsmålet når du betaler med kort. Årsaken til dette er at dersom du betaler i norsk valuta så er det brukerstedet som setter kursen, og denne kan være dyrere enn det kortselskapene tilbyr.
  • Ta med deg to kort: Dersom det ene skulle bli stjålet, har du et annet å leve på.
  • Betal med kredittkort: Da er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel, blant annet fordi svindlerne ikke får direkte tilgang til lønnskontoen din. Du får også god oversikt over ferieforbruket, noe som gjør det lettere å identifisere feil.
  • Ikke bruk bankoverføring når du betaler: Ikke overfør penger fra din konto når du betaler for ting. Skal du for eksempel leie feriebolig i utlandet, ikke bruk vanlig bankoverføring. Benytt deg heller av PayPal, så er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken