Gå til sidens hovedinnhold

Denne feriegjesten vil du ikke møte

Artikkelen er over 4 år gammel

Slik unngår du å få med deg veggedyrene hjem.

Nordmenn skal feriere både i utlandet og her hjemme de neste to månedene. Helt uavhengig av hvor du tar med deg kofferten, er det stor fare for at du får med deg en uønsket blindpassasjer hjem. Veggedyret er nemlig feriegjesten du ikke vil møte.

Men det er flere måter du kan redusere risikoen for å få med deg veggedyr hjem på, og hoteller oppfordres til å bidra i kampen mot skadedyrene.

Som følge av nordmenns økende reising de siste årene, øker også antallet tilfeller av veggedyr. Hoteller og overnattingssteder er viktig kilder til spredningen av veggedyr, og det er ikke antall stjerner et hotell har som avgjør om det finnes veggedyr der.

 – Vi har merket stor økning av henvendelser som dreier seg om veggedyr, og vi vet av tall fra i fjor at det har vært en femdobling av antall bekjempelser på landsbasis siden 2007. Dette kommer blant annet av at vi reiser stadig mer, både i jobbsammenheng og på ferie, sier teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll, Arne Nese.

Resistente veggedyr

I tillegg til at nordmenns reisevaner er en vesentlig årsak til at veggedyrene oftere er å finne i norske senger, har veggedyrene også blitt mer motstandsdyktige mot gift.

– Å spraye på gift er ikke løsningen mot veggedyr. For det første tåler de det i større grad enn tidligere, og det er ikke sunt for oss mennesker eller våre kjæledyr, uttaler Nese.

Nå er det først og fremst ekstreme temperaturer som brukes for å bekjempe veggedyrene.

– Vi pleier å varme opp det aktuelle rommet over flere timer med våre varmekanoner, som sørger for at temperaturen i rommet når minimum 60 grader. Det er nok til å ta knekken på både veggedyr og eggene deres. I tillegg fryser vi ned madrasser og annet som kan fryses ned til minimum 18 minusgrader, forklarer Arne Nese.

Fakta om veggedyr

 • Veggedyr er nattaktive parasitter som lever av å suge blod, og er tiltrukket av kroppsvarme og CO2 fra sovende mennesker.
 • De finnes i sprekker og hulrom, i sengerammer og madrasser, bak ødelagt tapet, knust gips, lysbrytere, under tepper, bak sokler og lister - alltid i nærheten av mennesker.
 • Voksne veggedyr er 5-6 mm lange.
 • De er rødbrune i fargen og har en oval og veldig flat rygg, med tykke velutviklede bein, og munndelen ser ut som en leddelt sugesnabel.
 • Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og blir mørkere i fargen.
 • Veggedyr sprøyter inn en bedøvelse når de trenger sugesnabelen inn i huden, slik at du ikke legger merke til at du blir bitt før etterpå.
 • De kan produsere 200-500 egg i løpet av sitt voksne liv.
 • Eggene limes fast til underlaget på møbler og andre innredninger der de gjemmer seg.
 • Veggedyr lever i gjennomsnitt 10 måneder.
 • De kan overleve uker og måneder uten mat.
 • Hvis de blir oppdaget, vil de bevege seg svært raskt og avgi en ubehagelig lukt.
 • Ekstreme temperaturer er den beste løsningen å bli kvitt veggedyr på.

 

Hoteller som oppdager skadedyr tenker ofte at rommet må stå ubebodd i en lang periode, og at det dermed vil skade omsetningen. Dette gjelder spesielt i hektiske sommermåneder.

Ifølge Arne Nese er det et økende fokus på veggedyrproblematikken på norske overnattingssteder, fordi misfornøyde gjester skaper dårligere resultater over tid enn det koster å la et rom stå ubebodd i et døgn.

– Vi vet likevel at det fortsatt finnes hoteller i Norge som fortsetter å leie ut hotellrom hvor det har blitt oppdaget veggedyr, uten at det er behandlet.

Kan kreve nytt rom

Ett av grepene ferierende nordmenn kan ta, er å unngå å ta med kofferten inn på hotellrommet før man har sjekket under sengen med lommelykten til mobilen. Da vil man se om det er veggedyr på rammen eller treverket til sengen. Om man finner sorte små prikker, kan dette være avføring fra veggedyr.

– Om man finner veggedyr, eller spor etter veggedyr, på hotellrommet kan man kreve å få nytt rom fra hotellet. Det trenger ikke bety at hotellet er dårlig, så lenge de tar tak i problemet. Man trenger nemlig bare én koffert som har veggedyr i seg, før man har spredd veggedyr videre til et nytt rom. Så kommer neste gjest, og tar dem med seg videre igjen. Det har altså ikke noe å si hvor rent hotellet eller hjemmet ditt er i utgangspunktet, for veggedyrene blir med hjem til alle, påpeker skadedyrekspert Arne Nese. (ANB)

Slik løser du problemet

 • Unngå å ta med kofferten inn på hotellrommet før du har sjekket for veggedyr.
 • Bruk en lommelykt (på mobilen) og se etter spor langs lister under sengen, og i treverk i sengerammen. I tillegg er det viktig å sjekke selve madrassen, og da spesielt ved hodet. Om man er usikker på om noe er avføring fra veggedyr, kan man fukte fingeren og dra den over de sorte prikkene. Om det blir dratt ut, omtrent som blekk, er det trolig veggedyravføring.
 • Du kan be om nytt rom om du har fått et rom med veggedyr. Da er det viktig at hotellet iverksetter de tiltak som kreves, for å gjøre rommet veggedyrfritt.
 • Om du har fått med veggedyr hjem fra ferie, eller mistenker at du har det, bør du fryse ned kofferten med alt innholdet inni i 3-5 døgn avhengig av kjernetemperaturen (med frysertemperatur under 18 minusgrader). Har du ikke så kald eller så stor fryser selv, kan et profesjonelt skadedyrselskap hjelpe deg.

 

Kommentarer til denne saken