MS-syke Liv (54) var for gammel for behandling i Norge - dro til Moskva

Av
Publisert

(Bygdeposten) Hver gang noen har fått nye stamceller er det fest på sykehuset i Moskva. De feirer at livet har fått en ny start, og at dagens dato er den nye fødselsdagen. MS-syke Liv Myhre (54) fra Ormåsen har har vært på «bursdagsfest» i Russlands hovedstad.

Syk i 20 år

54-åringen fikk MS for 20 år siden. De første årene kom og gikk sykdommen.

– Jeg jobbet i helsesektoren og fikk hjelp med en gang, forteller hun.

Men, dette er ikke en sykdom som forsvinner av seg selv. I løpet av en tiårs-periode ble hennes arbeidsevne svekket, og hun ble helt arbeidsufør.

Det finnes behandling, stamcellebehandling, men hun er for gammel til å få det i Norge. Slik praksis og regler i det norske helsevesenet er nå kan dette gis til personer som er under 35 år, og ikke har hatt lidelsen lenge. Hun skjønte tidlig at hun var alt for gammel.

Arne også

Samboer Arne Sæther har også sin helsehistorie med etter et flåttbitt og påfølgende beinhard antibiotikabehandling. Etter en stund innså han at han måtte til Tyskland for å få slik hjelp.

I Norge er ikke slik kraftig medisinering akseptert i de ypperste medisinske kretser. Paret på Ormåsen innså derfor at de måtte kikke utenfor landets grenser for å finne nytt håp og forventning om bedre helse for husfruen.

 

Italia eller Russland?

– Vi har lest mye, hatt kontakt med både svenske og norske fagmiljøer, men det løsnet ikke før vi kom over en MS-syk lege i Tromsø. Han var også for gammel til å få hjelp i Norge, og endte derfor opp på et sykehus i Italia, forteller husbonden.

Ifølge paret på Ormåsen er legen tilbake i full jobb etter stamcellebehandling i pastaens hjemland. Han anbefalte dem samme sykehus, alternativt Moskva.

De kontaktet raskt Moskva, og Liv måtte ha en oppdatert helsestatus i Norge som russerne trengte før de ville si ja eller nei.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde kommet inn på ventelisten, og at det lå an til behandling omkring årsskiftet 2017/2018, forteller hun.

For lenge

De klarte ikke slå seg til ro med det, og forsøkte å purre i mars i år. Uten at det hjalp det grann.

– Etter ferien tok vi ny kontakt, og sa at vi var klare til å komme på veldig kort varsel, hvis det skulle bli noen avbestillinger, forklarer Arne.

Det gjorde utslaget. Like etter fikk de time 24. oktober med oppmøtetid klokka 09:00 på sykehuset i Moskva.

– Sykdommen hadde utviklet seg i negativ retning, og jeg følte at det hastet. Jeg hadde ikke tid til å vente. Gleden var selvfølgelig stor da bekreftelsen kom, innrømmer hun.

Gikk på skinner

De sjekket inn og Liv gikk gjennom en ny helsesjekk de to neste dagene. Ved hjelp av tredimensjonal MR fant legene aktiv MS i hodet hennes. Ifølge dem blir ikke dette avslørt på vanlig MR i Norge.

– Alt gikk på skinner. De var veldig profesjonelle, og vi opplevde ikke ventetid en eneste gang, skryter de.

En slange blir tredd inn i kroppen ved halsen til Liv. Renselsesprosessen var i gang. I løpet av seks timer «jaktet» en maskin på rene stamceller. Den smarte maskinen sorterte de gode cellene til høyre, de andre til venstre. I løpet av disse timene hadde 11 liter blod sirkulert gjennom vidunderet. De rene cellene ble dypfryst og lagt på iskald nitrogen.

Beinhard cellegift-kur

Tre timer seinere settes Liv på en kraftig cellegiftkur. De neste fire dagene fikk hun 5,5 liter «gift». Det ansees som en svært kraftig dose, ifølge samboerparet. Hun får én dag fri, før de tilbakeførte hennes egne rene stamceller. De neste ni dagene måtte hun tilbringe på isolat. Smittepresset på en kraftig håndtert og tappet kropp, for immunforsvar og blodplater måtte beskyttes.

– Alt sykehuset gjorde var perfekt, men sykehusmat er nå gjerne sykehusmat, også i Russland, ler Arne.

Han stakk på byen og kom «hjem» med pizza, popkorn og nøtter som personalet vasket i sprit før fruen på isolatet kunne forsyne seg.

En halv million kroner

Natt til 24 oktober landet de på Gardermoen. De russiske legene hadde fortalt dem at hun var helt ren for MS da den månedslange behandlingen var over. Andre ting hadde også endret seg. Bankkontoen for eksempel. Den var 550.000 kroner slankere enn én måned tidligere.

– Hvis dette gir henne ti gode år så er det bare drøyt 50.000 kroner per år. Det er det jammen verdt, sier Arne og håper samtidig at andre som også trenger slik behandling kan få hjelp i Norge, selv om de er «gamlinger» over 35 år.

Hun går til faste kontroller til leger i Norge. De roser også helsevesenets oppfølging i Norge, selv om de offisielt ikke skal støtte slike stunt som Liv har gjort. Hun trekker særlig fram en nevrolog ved Drammen sykehus som spesielt enestående. Også hun er med blant dem som skal følge henne opp framover.

Går framover

Liv Myhre er i dårligere form nå enn før hun reiste til Moskva, men det er stor framgang dag for dag. De er forsiktige, og slipper ikke inn journalisten fra lokalavisa før munnbind montert og snorene knyttet i nakken. Alle basilusker er skumle akkurat nå. Det tar tid for at kroppens forsvarsmekanismer skal bygge seg opp igjen.

– Da jeg kom hjem fra Russland måtte jeg har rullator for å komme meg fram, selv innendørs. Nå trenger jeg ikke det lenger, men jeg må ha armen til Arne når vi er ute på glatta, forteller hun.

Liv Myhre er en av de første i Norge som har gjennomført en slik behandling.

FAKTA OM MS

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken